Nieuws/Financieel
2712835
Financieel

'Wall Street begint week positief'

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen staan maandag voor een licht hoger begin van de handelsweek. Beleggers reageren onder meer op de stijgende Chinese aandelenkoersen en de reactie van de Europese Unie op de begrotingsplannen van Italië. Verder staat deze week en stortvloed aan bedrijfscijfers op de rol, waarbij onder meer Halliburton en Hasbro het spits afbijten.

Chinese aandelen gingen omhoog nadat de Chinese president Xi Jinping afgelopen weekeinde zijn steun voor bedrijven uitsprak. Vrijdag hadden de Chinese autoriteiten ook al hun best gedaan om beleggers gerust te stellen. Chinese bedrijven met een Amerikaanse notering zoals Alibaba, JD.com en Baidu staan daardoor ook voor een hogere opening.

Europa moest maandag reageren op de Italiaanse begroting. In een eerste reactie liet EU-commissaris Pierre Moscovici weten geen crisis te willen tussen Brussel en Rome en aan te willen sturen op een constructieve dialoog. De Europese Commissie vergadert dinsdag over de ontwerpbegroting.

Halliburton

Op het bedrijvenfront waren Halliburton en Hasbro de blikvangers. Oliedienstverlener Halliburton voerde de winst en de omzet op in het derde kwartaal, maar volgens topman Jeff Miller kan het allemaal nog wat beter. Hij verwacht dat de olie-en gasindustrie volgend jaar nog beter draaien.

Speelgoedfabrikant Hasbro staat voor een lagere opening. Het bedrijf heeft nog steeds te lijden onder het faillissement van Toys 'R' Us. De omzet daalde met 12 procent. De winst ging wel iets omhoog, geholpen door een belastingvoordeel. Concurrent Mattel ging in de voorbeurshandel ook omlaag.

Kimberly-Clark presenteerde een nieuwe topman. Michael Hsu volgt begin volgend jaar Thomas Falk op, die 16 jaar lang aan het roer stond van de maker van onder meer Huggies-luiers en Kleenex-tissues. Het bedrijf opende ook de boeken en kwam met beter dan verwachte cijfers.

Intel

Chipfabrikant Intel staat voor een hogere opening na een advieswijziging. Ook andere techaandelen als Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google-moeder Alphabet, stevenen op een positieve opening af.

Vrijdag was er een wisselend beeld op Wall Street. De leidende Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 25.444,34 punten. De brede S&P 500 zakte licht tot 2767,78 punten en technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,5 procent tot 7449,02 punten.