Nieuws/Financieel
2723861
Financieel

VS staat oliewinning op Noordpool toe

Washington - De Amerikaanse regering heeft het bedrijf Hilcorp Energy toestemming te geven om olie te winnen in het noordpoolgebied. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse federale overheid daar een oliewinningsinstallatie laat bouwen. De staat Alaska stond eerder al wel oliewinning toe in de wateren waar die staat het voor het zeggen heeft. Shell probeerde al eens olie te winnen in het poolgebied met drijvende boorplatformen.

Hilcorp wil een kunstmatig eiland aanleggen in de Beaufortzee ten noorden van Alaska. Daarvandaan kan het dan boren naar olie. De toestemming bevat wel enkele restricties en is afhankelijk van het verkrijgen van enkele andere vergunningen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke past de toestemming binnen het ,,verantwoordelijk ontwikkelen van natuurlijke bronnen''. Daardoor kan volgens hem de Verenigde Staten die energie inzetten om bondgenoten te helpen en tegenstanders in toom te houden.

Milieubeschermers zijn bang dat onder meer bepaalde walvissen door de bouw van het eiland gehinderd worden bij hun migratie. Ook denken ze dat het fragiele ecosysteem in het poolgebied door olielekken bedreigd wordt.