Nieuws/Financieel
272728258
Financieel

Zoom uitblinker op hoger gesloten beurzen VS

De Amerikaanse beurzen zijn positief begonnen aan de nieuwe handelsmaand. De stemming op Wall Street was dinsdag opgewekt dankzij beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse industrie. Zoom was de uitblinker met een koerssprong van ruim 40%.

De Dow Jones-index sloot 0,8% hoger. De breed samengestelde S&P 500-index steeg ook 0,8%. Technologiebeurs Nasdaq ging zelfs 1,4% vooruit.

Belangrijkste blikvanger in New York was Zoom Video met een koersexplosie van 40,8%. De maker van teleconferentiesoftware opende de boeken en meldde een verveelvoudiging van het aantal betalende gebruikers nu door de corona-uitbraak veel thuis wordt gewerkt. Ook de omzet en winst schoten omhoog.

Ook andere bedrijven die actief zijn met technologie die voor thuiswerken kan worden ingezet, zaten in de lift. Zo won chatdienst Slack Technologies 4,5%. DocuSign, waarmee elektronische handtekeningen kunnen worden gezet, ging 20,5% vooruit.

Tesla (-4,7%) stond opnieuw in de belangstelling nadat de maker van elektrische auto’s maandag flink steeg na een aandelensplitsing. De koers van Tesla is dit jaar fors gestegen en om daar van te profiteren geeft het bedrijf voor maximaal $5 miljard aan aandelen uit.

Techreus Apple (+4%) heeft zijn leveranciers gevraagd om nog dit jaar minstens 75 miljoen nieuwe iPhones te maken die geschikt zijn voor het 5G-netwerk. Ook moeten nieuwe versies van de Apple Watch, een nieuwe iPad Air en een kleinere HomePod worden gefabriceerd, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De aandacht ging daarnaast uit naar de koers van de dollar. De Amerikaanse munt zakte dinsdag verder in waarde weg ten opzichte van de euro en het pond. De waarde van de dollar bevindt zich inmiddels op het laagste punt in ongeveer twee jaar. Daardoor wordt het bijvoorbeeld duurder voor Amerikaanse bedrijven om materialen en producten uit het buitenland te importeren.

Op macro-economisch gebied maakte marktonderzoeker ISM bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in augustus in het sterkste tempo is gegroeid sinds eind 2018. De beter dan verwachte cijfers van ISM geven aan dat de Amerikaanse industrie behoorlijk aan het herstellen is van de klappen door de coronacrisis. Eerder dit jaar was nog sprake van sterke krimp in de industrie van de Verenigde Staten door de crisis en de lockdownmaatregelen tegen de virusuitbraak