Nieuws/Financieel
2732231
Financieel

Microsoft onttroont Amazon na $65 miljard verlies

Microsoft aan Fifth Avenue in New York.

Microsoft aan Fifth Avenue in New York.

Amsterdam (DFT) - Microsoft is terug in de race als meest waardevolle bedrijf: de soft- en hardwaremaker stootte vrijdag Amazon van de tweede plaats achter Apple. Na een dramatische beursweek verloor Amazon $65 miljard waarde.

Microsoft aan Fifth Avenue in New York.

Microsoft aan Fifth Avenue in New York.

Microsoft, waarin medeoprichter Bill Gates nog altijd een fors belang heeft, is nu $821 miljard waard. Het concern uit Seattle hield de schade op de beurs beperkt (-1,1%) en steeg sinds afgelopen woensdag met 4%, toen het veertig jaar oude bedrijf na zijn kwartaalresultaten alle verwachtingen van analisten over zijn kwartaalresultaten aftroefde.

Voor het eerst sinds april is het in 1975 opgerichtte concern weer meer waard dan voormalige webwinkel Amazon van Jeff Bezos, tevens eigenaar van de Washington Post.

Apple blijft koploper met $1004 miljard marktwaarde. Amazon ging eerder door de grens van $1000 miljard waarde. Het leek daarmee het ’oude’ technologiebedrijf definitief te hebben afgetroefd. Maar het is dit jaar ruim 18% kwijtgeraakt op de beurs.

Omslag

Volgens analisten zit er in online retailer en het enorme datacenter van Amazon nog altijd meer waarde dan in de reus uit Seattle: $1,068 miljard versus $963 miljard voor Microsoft.

Veel technologieaandelen kregen afgelopen week een tik nadat de cijfers van Google-moederbedrijf Alphabet minder goed bleken te zijn dan beleggers hadden ingeschat. Vrijdag sloot de technologiebeurs Nasdaq met nog eens 1,9% verlies.

’Oudere’ technologiebedrijven als Microsoft, Apple en chipmaker Intel blijken het nu even beter te doen dan jongere techconcerns als Netflix, Amazon en Facebook.