Financieel/Geld
2739459
Geld

Premie hypotheekgarantie naar 0,9 procent

Kabinet: meevallertje voor huizenkopers

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) verlaagt de premie voor de hypotheekgarantie.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) verlaagt de premie voor de hypotheekgarantie.

Den Haag - Huizenkopers die een hypotheek willen afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie, hoeven daar volgend jaar iets minder premie voor te betalen. Dat scheelt ze enkele honderden euro’s.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) verlaagt de premie voor de hypotheekgarantie.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) verlaagt de premie voor de hypotheekgarantie.

De zogenoemde NHG-premie gaat in 2019 van 1,0 naar 0,9 procent van de koopsom, schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Het fonds dat de NHG beheert, spreekt van een ’tussenstap’. Volgend jaar moet onderzocht worden of de premie nog verder omlaag kan. „Daar zijn goede aanknopingspunten voor”, zet NHG-directeur Arjen Gielen.

Bescherming

De hypotheekgarantie is een bescherming voor woningbezitters die door bijvoorbeeld een echtscheiding of werkloosheid niet meer hun maandlasten kunnen betalen, en kan volgend jaar worden afgesloten bij huizen met een koopsom tot 290.000 euro. Voor huizen met energiebesparende voorzieningen ligt de grens op 307.400 euro, werd vorige maand al bekend.

Geldverstrekkers lopen bij een NHG-hypotheek minder risico, en rekenen doorgaans dan ook een lagere rente. De koper betaalt bij het afsluiten van de hypotheek eenmalig een premie voor de NHG.

Voller

De kas van de organisatie die de hypotheekgarantie beheert, is de afgelopen jaren steeds voller geraakt, omdat de premies blijven binnenstromen, maar steeds minder woningbezitters een beroep op het fonds hoeven te doen. Het fonds raakt zelfs te vol, betoogde de Vereniging Eigen Huis dit jaar al meerdere keren. Volgens de belangenclub kan de premie best omlaag.

Dat gaat nu dus gebeuren, al gaat het kabinet niet terug naar de tijd dat de NHG-premie minder dan 0,5 procent van de koopsom bedroeg. Wie volgend jaar een huis koopt voor precies 290.000 euro, is 2610 euro kwijt aan de hypotheekgarantie, in plaats van 2900 euro. De premie moet niet te veel gaan schommelen, legde Gielen eerder dit jaar uit in De Telegraaf. „We willen niet nu de premie verlagen, en bij de volgende crisis weer verhogen.”

Eigen zak

Ook geeft Ollongren geen gehoor aan de oproep van de NHG zélf om de premie weer onderdeel te maken van de hypotheek. Huizenkopers moeten het bedrag nog altijd uit eigen zak betalen, net als bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Dat weerhoudt ze er niet van om een hypotheek met NHG af te sluiten, aldus Ollongren.