Nieuws/Financieel
27491913
Financieel

Warm gevoel bij oliefondsen in VS; bittere pil voor J&J

NEW YORK (ANP) - Na een hogere start komen de aandelenmarkten op de eerste handelsdag in juni nauwelijks in beweging. Maandag bleven de Amerikaanse beurzen dicht vanwege de viering van Memorial Day. Vliegtuig bouwer Boeing kon op flinke kopersinteresse rekenen. Oliefondsen zaten ook in de lift. Johnson & Johnson laat een bedrukt beeld zien

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigt met een plus van 0,1% op 34.576 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakt 0,1% tot 4202 punten en technologiegraadmeter Nasdaq gaat 0,1% achteruit naar 13.736 punten.

Cijfers over de Amerikaanse bedrijvigheid in de industrie zorgden voor enige terughoudendheid.

De oliefondsen konden profiteren van de hogere olieprijzen. Grote olie- en gasmaatschappijen als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips winnen tot 3,6%. Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland hebben de bestaande afspraken over de olieproductie gehandhaafd.

De aanbieder van cloudsoftware Cloudera is een opvallende stijger met een koerswinst van zo'n 24%. Cloudera wordt voor $5,3 miljard overgenomen door de investeerders KKR en Clayton Dubilier & Rice. Daarmee verdwijnt Cloudera van de beurs.

Vliegtuigbouwer Boeing krijgt er 3,2% bij, na een adviesverhoging van zakenbank Cowen. Die zegt dat het herstel in de luchtvaartsector van de coronapandemie snel verloopt, met dus een grotere vraag naar vliegtuigen.

Moderna zakt 0,2% % weg. De farmaceut wil volledige goedkeuring van zijn coronavaccin voor gebruik in de Verenigde Staten. Het bedrijf is daarvoor een traject gestart. Nu nog wordt het middel toegestaan als onderdeel van een noodbesluit.

Johnson & Johnson (J&J) duikt 2,2% omlaag . Het farmacieconcern moet aan een groep vrouwen 2,1 miljard dollar betalen omdat babypoeder van het Amerikaanse concern kankerverwekkend zou zijn. Dit heeft het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten bepaald nadat een lagere rechter eerder al tot de conclusie kwam dat het bedrijf met compensatie moest komen.

GameStop werd ruim 12 procent meer waard. AMC noteerde een koerswinst van bijna 23 procent, ondanks een bericht dat een grote investeerder veel aandelen heeft verkocht. Particuliere beleggers die zich verenigden op sociale media zetten de beurswaarde van de bedrijven eerder dit jaar ook al fors hoger. Zij zadelden daardoor professionele beleggers die speculeren op een koersdaling, zogeheten shortsellers, op met forse verliezen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo