Nieuws/Financieel
2750178
Financieel

'Wall Street gaat novembermaand positief in'

New York - De aandelenbeurzen in New York gaan donderdag, de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand november, waarschijnlijk met kleine winsten openen. Daarmee krijgt de winstbeurt van een dag eerder een vervolg. Beleggers buigen zich onder meer over cijfers van DowDuPont en Spotify. Verder wordt met spanning uitgekeken naar de resultaten van Apple die nabeurs naar buiten komen.

Chemieconcern DowDuPont gaat een hogere opening tegemoet. Het bedrijf verwacht nog meer te kunnen besparen door de fusie van Dow Chemical en DuPont in augustus vorig jaar. Het doel voor synergievoordelen wordt opgekrikt tot 3,6 miljard dollar, een toename met 300 miljoen dollar ten opzichte van een eerdere prognose. Ook werd een nieuw aandeleninkoopprogramma van 3 miljard dollar aangekondigd.

Muziekstreamingdienst Spotify heeft in zijn eerste volledige kwartaal sinds zijn beursdebuut in New York tegenvallende verwachtingen afgegeven. De voorspelde aanwas van nieuwe abonnees en omzetgroei in het vierde kwartaal blijven achter bij de verwachtingen van analisten. Voorbeurs staat het aandeel duidelijk in de min.

Fitbit

Andere bedrijven die inzage in de prestaties gaven, waren farmaceut Teva, matrassenfabrikant Tempur Sealy, cosmeticaverkoper Avon Products, de maker van onder meer smartwatches en activiteitentrackers Fitbit, uitbater van casino's en paardenraces Penn National Gaming, veilinghuis Sotheby's en de in New York genoteerde Nederlandse chiponderneming NXP Semiconductors.

Naast Apple openen na het slot onder meer koffieketen Starbucks, de maker van actiecamera's GoPro, mediabedrijf CBS en levensmiddelenconcern Kraft Heinz nog de boeken.

Autoverkopen

Op economisch gebied zijn er gegevens over onder meer de wekelijkse uitkeringsaanvragen, de arbeidsproductiviteit, de bouwuitgaven en de Amerikaanse industriële bedrijvigheid van marktonderzoekers Markit en ISM. Ook zijn er cijfers over de autoverkopen in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex sloot woensdag met een winst van 1 procent op 25.115,76 punten. De dertig beurszwaargewichten die zijn opgenomen in de Dow raakten in oktober ruim 5 procent van hun waarde kwijt. De brede S&P 500 won 1,1 procent tot 2711,74 punten en technologiegraadmeter Nasdaq ging 2 procent vooruit tot 7305,90 punten.