Financieel/Geld
2751477
Geld

Fiscus stopt met flitsen voor bijtelling

Auto’s worden veelvuldig gefotografeerd.

Auto’s worden veelvuldig gefotografeerd.

Amsterdam - Er is geen enkele manier waarop de Belastingdienst camerabeelden van snelwegen kan gebruiken om te controleren of zakelijke rijders hun auto niet te veel privé gebruiken zonder hun privacy ernstig te schaden, dus de fiscus stopt met deze praktijk.

Auto’s worden veelvuldig gefotografeerd.

Auto’s worden veelvuldig gefotografeerd.

Dat staat in de halfjaarrapportage die donderdag naar buiten is gebracht. Vorig jaar bepaalde de Hoge Raad ook al dat de Belastingdienst te ver ging door camerabeelden te gebruiken om te bewijzen dat een zakelijke auto te veel privé wordt gebruikt.

„Het onderzoek heeft uitgewezen dat het niet mogelijk is het toezicht op het privégebruik door middel van camerabeelden zo in te richten dat de inbreuk op de privacy aanzienlijk kan worden beperkt om te voldoen aan de privacyregelgeving”, concludeert de fiscus nu zelf ook na onderzoek.

Flitscontroles

Een zakelijke rijder mag 500 kilometer per jaar in zijn auto maken zonder bijtelling te hoeven betalen. Bij flitscontroles kunnen alle kentekens van het langsrijdend verkeer worden vastgelegd. De Belastingdienst kan door het combineren van al deze foto’s precies weten hoeveel er met een auto wordt gereden, waar en wanneer. Maar al deze data bewaren, is een te grote inbreuk op de privacy van miljoenen Nederlanders.

De Belastingdienst zegt nu voor het toezicht op het privégebruik van een zakelijke auto ’een mix aan controle-instrumenten te gebruiken die onderdeel uitmaken van het reguliere toezicht van de belastingheffing van grote ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf’. Zo wordt dit onderwerp bijvoorbeeld meegenomen bij boekenonderzoeken. De camerabeelden worden nog wel gebruikt voor de motorrijtuigbelasting.