Nieuws/Financieel
2752922
Financieel

Beleggers eisen meer ingrepen in Tesla-top

Palo Alto - Aandeelhouders van Tesla willen dat het bedrijf meer wijzigingen aanbrengt in de raad van bestuur dan de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft geëist. Volgens een schikking met de SEC moet topman Elon Musk drie jaar lang zijn voorzitterschap opgeven en moet de maker van elektrische auto's twee onafhankelijke directeuren aanstellen.

Pensioenfondsen uit vier Amerikaanse staten en een aan vakbonden verbonden investeringsgroep stelden in een brief verdergaande maatregelen voor. Zo willen zij dat de functies van topman en voorzitter permanent gescheiden worden.

Bovendien willen de aandeelhouders dat er een plan komt om de raad van bestuur te verversen. Zij zien Musks broer Kimbal en goede vriend Antonio Gracias het liefst vertrekken. Investeerder Steve Jurvetson, die al bijna een jaar afwezig is vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag, zou niet meer terug moeten keren als bestuurder. ,,Vijf van de huidige acht bestuurders hebben professionele of persoonlijke banden met Musk'', schrijven de aandeelhouders.