Nieuws/Financieel
2753108
Financieel

Handelshoop stuwt Damrak

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam ging vrijdag stevig omhoog. Ook de andere Europese beurzen lieten flinke winsten zien. De hoop op een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor optimisme bij beleggers. Op het Damrak kwamen Corbion, Brunel en Van Lanschot Kempen met resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent in de plus op 527,01 punten. De MidKap steeg 1,8 procent tot 760,30 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,4 procent bij.

Persbureau Bloomberg meldde dat de Amerikaanse president Donald Trump een handelsovereenkomst wil tekenen met China tijdens de G20-bijeenkomst in Argentinië eind november. Volgens ingewijden heeft Trump hoge ambtenaren aan het werk gezet om de voorwaarden op papier te zetten.

Hoofdfondsen

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een winst van 4,7 procent. ING won 2,7 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. KPN en Unilever waren de enige dalers met verliezen van 0,4 en 0,3 procent.

In de MidKap ging chipbedrijf Besi aan kop met een plus van 3,2 procent. Beursintermediair Flow Traders sloot de rij met een min van 1,7 procent. Speciaalchemiebedrijf Corbion daalde 1,6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers.

Brunel

Bij de kleinere bedrijven dikte Brunel 15,6 procent aan. De detacheerder heeft de wind duidelijk in de zeilen dankzij de goede economische omstandigheden en zag de omzet en winst stijgen in het derde kwartaal. Van Lanschot Kempen, die het beheerd vermogen in het derde kwartaal zag groeien, klom 3,5 procent.

Accell won 2,3 procent. Grootaandeelhouder Teslin wil dat president-commissaris Ab Pasman van de fietsenproducent opstapt. In Londen steeg IAG 3 procent. De eigenaar van de luchtvaartmaatschappijen British Airways en Iberia voerde zijn winstdoelen voor de lange termijn op.

De euro was 1,1437 dollar waard, tegen 1,1392 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 63,53 dollar. De prijs van Brentolie bleef onveranderd op 72,89 dollar per vat.