Nieuws/Financieel
2754221
Financieel

Loongroei op hoogste tempo sinds 2009

Trump juicht om ’ongelofelijke’ banengroei VS

President Donald J. Trump

President Donald J. Trump

President Trump heeft enthousiast gerageerd dat de banengroei in Amerika in de voorbije maand weer fors aangetrokken. Ook liet hij zich lovend uit over de lage werkloosheid en de ontwikkeling van de loongroei via zijn persoonlijke Twitter-account.

President Donald J. Trump

President Donald J. Trump

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er in oktober 250.000 nieuwe banen bij. Een maand eerder werd het banencijfers neerwaarts bijgesteld van 134.000 naar 118.000. Economen hielden vooraf rekening op een toename met 200.000 nieuwe banen.

De werkgelegenheid in de VS bleef zoals verwacht gehandhaafd op het historische lage niveau van 3,7% van de beroepsbevolking. Het gemiddelde uurloon in de VS steeg 0,2% op maandbasis naar $27,30. terwijl de gemiddelde werkweek uitkwam op 34,5 uur. Op jaarbasis stegen de lonen met iets meer dan 3%, het hoogste tempo sinds eind 2009.

De ontwikkeling op de Amerikaanse arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol voor de Federal Reserve bij het bepalen van het monetaire beleid. De Fed trapte in de voorbije maand voor de derde keer dit jaar op de rem met het doorvoeren van een nieuwe renteverhoging.