Nieuws/Financieel
2756215
Financieel

Barclays scoort slechtste in stresstest

LONDEN (ANP) - De Britse bank Barclays is het slechtste uit de bus gekomen in de nieuwe stresstest van de Europese Bankautoriteit (EBA). Ook het Italiaanse Banco BPM en het Britse Lloyds scoren laag in dit belangrijke onderzoek naar hoe goed banken bestand zijn tegen eventuele financiële schokken.

De kapitaalbuffer van Barclays viel in het slechtste scenario terug tot minder dan 6,4 procent. Banco BPM en Lloyds zaten daar met 6,7 en 6,8 procent net boven. Ter vergelijking: bij de Nederlandse banken ING en ABN AMRO ging de graadmeter naar 10,7 en bijna 14,9 procent.

Kenners waren vooral geïnteresseerd hoe Italiaanse banken de test zouden doorstaan. Er leven al een tijdje zorgen over de bankensector in dat land. Ook bij Deutsche Bank werd gevreesd voor onaangename verrassingen. Die bank scoorde uiteindelijk dik 8,1 procent.

In totaal zijn er 48 grote Europese banken onder de loep genomen. Hoewel banken officieel niet kunnen falen, gebruiken toezichthouders de resultaten doorgaans om hogere kapitaaleisen op te leggen aan kredietverstrekkers. Daarnaast ligt het voor de hand dat beleggers vragen stellen over de kapitaalkracht van een bank als de kapitaalratio als zwak wordt ervaren.