Nieuws/Financieel
275840342
Financieel

Kwart personeel Booking.com op straat

AMSTERDAM - Booking.com gaat tot een kwart van al zijn werknemers ontslaan om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat heeft de topman van de boekingssite Glenn Fogel dinsdagochtend gemeld aan zijn personeel.

Booking.com, dat van oorsprong een Nederlands bedrijf is, telt ruim 17.000 medewerkers, van wie 5500 werken op het hoofdkantoor in Amsterdam. Veel werknemers zijn (jonge) expats.

Een woordvoerder laat weten dat er ook in Nederland ontslagen gaan vallen, maar hoeveel precies is op dit moment nog niet bekend. In de komende weken moet duidelijk worden welke afdelingen, landen en hoeveel werknemers precies worden getroffen.

„In mijn hart hoopte ik lange tijd dat dit niet zou gebeuren”, zegt Fogel in een videoboodschap. „Niets kan echter de impact verzachten die deze crisis heeft gehad en die het blijft hebben op zowel de reisindustrie als ons bedrijf.” Hij omschrijft de afgelopen vijf maanden als „de grootste sociale en economische crisis van ons leven.”

Booking werd hard getroffen door het stilvallen van de wereldwijde reisindustrie als gevolg van de pandemie. Door het lage aantal intercontinentale vluchten en de stilgevallen zakelijke markt bleef het aantal geboekte overnachtingen ook in het lopende zomerseizoen laag.

Forse kritiek

Eerder dit jaar kreeg Booking.com forse kritiek omdat het bedrijf voor vijfduizend medewerkers noodsteun NOW had aangevraagd.

Het bedrijf kreeg ruim 60 miljoen euro subsidie, maar maakte in de afgelopen jaren juist miljarden aan winst en kocht ook voor miljarden aan eigen aandelen in.

De boekingssite vroeg in de tweede ronde geen NOW meer aan. Dat is een bewuste keuze, omdat het bedrijf voorziet dat de krimp in de reisbranche nog wel een aantal jaar zal aanhouden.

„We blijven de Nederlandse overheid zeer dankbaar. Wij zijn van mening dat als we aan het begin van deze crisis gedwongen waren geweest om deze beslissing te nemen zonder de steun van de NOW-regeling, het aantal getroffen werknemers waarschijnlijk groter zou zijn geweest”, meldt een woordvoerder van het bedrijf in een statement.

De flinke banenvermindering bij Booking is vergelijkbaar met die van andere reisplatforms, die ook zwaar lijden onder de crisis. Huizenverhuursite Airbnb en platform TripAdvisor meldde eerder al dat zij eveneens afscheid nemen van een kwart van het personeel.