Nieuws/Financieel
2759268
Financieel

’Deal tussen Britten en EU bijna rond’

Amsterdam (DFT) - Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn heel dicht bij een akkoord over een douane unie. Het tot nu toe geheime plan van Theresa May wordt mogelijk vandaag onthuld.

Dat schrijft de Sunday Times, op basis van bronnen rond de onderhandelingen. Volgens de Britse krant heeft de premier toezeggingen van Brussel gekregen waardoor ze heel het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie kan houden, en zo een harde grens met Noord-Ierland kan vermijden.

Daarmee houdt May de Conservatieven die tegen Brexit waren tevreden, en wint ze een aantal Labour-parlementsplannen voor haar plannen.

Om de Eurosceptici tevreden te stellen, zou May werken aan een akkoord voor een ‘toekomstig economisch partnerschap’ met de EU. Daarmee zouden de Britten een zelfde soort handelsverdrag als Canada kunnen sluiten.

Volgens de Sunday Times zouden de plannen al in een vergevorderd stadium zijn. Er zou binnenkort een rapport van minstens 50 pagina’s worden gepubliceerd. “Niet het vage plan van 5 pagina’s dat nu wordt verwacht”, schrijft de krant.

In dezelfde krant ondersteunen meer dan zeventig topmannen uit het Britse bedrijfsleven een campagne voor een nieuw Brexit-referendum. Zij willen dat het Britse volk zich kan uitspreken over het defintieve akkoord.

De brief is onder andere ondertekend door de voormalige topmannen van Marks & Spencer, Sainsbury en BT Group. Zij waarschuwen voor de gevolgen van een harde Brexit.

Een Brexit-akkoord zou gunstig zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Lees hier hoe dat zit..