Financieel/Ondernemen
2776368
Ondernemen

KVK stopt verkoop gegevens zzp’ers

Amsterdam - De Kamer van Koophandel (KvK) stopt met de verkoop van telefoongegevens van zzp’ers voor commerciële doeleinden. Het komt tot dit besluit na eigen onderzoek naar hoe ondernemers de openbaarheid van het Handelsregister ervaren.

Zzp’ers klagen al geruime tijden over agressieve en misleidende benadering door partijen die de persoonsgegevens hebben gekocht bij de KvK. Onlangs riep ZZP Nederland op de levering van persoonsgegevens te stoppen. Voorzitter Maarten Post noemt de reactie van de KvK om telefoongegevens niet meer te verstrekken een stap in de goede richting. „Maar er moet meer gebeuren.”

Stichting ZZP Nederland roept de verantwoordelijke staatssecretaris Keijzer op om de verkoop door de Kamer van Koophandel van alle persoonsgegevens (niet alleen telefoonnummers) van zzp’ers voor commerciële doeleinden te verbieden

Vier op de tien zzp’ers in Nederland geeft aan zeer frequent benaderd te worden door partijen die een aanbieding willen doen, zo blijkt uit het onderzoek van de KvK. Telefonische benadering geeft de grootste overlast. Om deze overlast te beperken gaat het telefoonnummer van eenmanszaken, vof’s en maatschappen niet meer verstrekken in het online adressenbestand.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 62% van de ondernemers die gebruikmaakt van het Handelsregister, de openbare gegevens gebruikt voor rechtszekerheid. Het kunnen zien of een bedrijf echt bestaat en achterhalen met wie ze precies zakendoen, wordt gezien als de grootste waarde van het register. Begin 2019 organiseert de organisatie een Data Summit waar het met verschillende partijen die gebruikmaken van data wil praten over verantwoord datagebruik.