Financieel/Geld
2777250
Geld

Dossier zorg: hoe hoog is jouw premie volgend jaar?

De verzekeringspremie gaat bij de meeste zorgverzekeraars 4 tot 8 euro per maand omhoog.

De verzekeringspremie gaat bij de meeste zorgverzekeraars 4 tot 8 euro per maand omhoog.

Amsterdam - Het overstapseizoen is begonnen! Bijna alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2019 bekendgemaakt. Gebruik het overzicht van De Telegraaf om optimaal te kiezen.

De verzekeringspremie gaat bij de meeste zorgverzekeraars 4 tot 8 euro per maand omhoog.

De verzekeringspremie gaat bij de meeste zorgverzekeraars 4 tot 8 euro per maand omhoog.

De duurste premie, met nog een paar verzekeraars te gaan, is voor de restitutiepolis van Zilveren Kruis: ruim 133 euro, een tientje per maand meer dan dit jaar. Het kabinet ging op Prinsjesdag uit voor een gemiddelde premie van 119 per maand. Dat bleek een iets te lage inschatting: het gros van de verzekeraars komt gemiddeld op bijna 122 euro uit. Dat verplichte eigen risico blijft volgend jaar voor het derde jaar op rij gelijk, op 385 euro.

In ons premieoverzicht staan alleen basisverzekeringen, geen aanvullende polissen zoals tandarts- of fysioverzekeringen. Besparen op de premie kan door een hoger eigen risico af te spreken, tot maximaal 885 euro, of door je aan te sluiten bij een collectiviteit van bijvoorbeeld je werkgever, universiteit of vakbond. De premie komt dan lager uit dan in dit overzicht.

Tip: zet deze pagina bij je favorieten, en kom later terug voor het complete overzicht.

Veelgestelde verzekeringsvragen

Waarom wordt de basisverzekering duurder?

Zorg wordt steeds duurder, onder meer omdat er medisch steeds meer mogelijk is. Verzekeraars hebben de afgelopen jaren die duurdere zorg uit hun reserves kunnen betalen, maar nu raken ze bijna aan hun wettelijk verplichte buffers. Daarbij heeft het kabinet afgesproken om de komende jaren het verplichte eigen risico op 385 euro te laten. Dat betekent dat verzekeraars relatief meer moeten vergoeden. Ook dat stuwt de premie.

Wanneer kan ik overstappen naar een andere verzekeraar?

Als je een andere zorgverzekering wilt afsluiten, moet je voor 1 januari 2019 je oude polis hebben opgezegd. Je hebt dan nog tot 1 februari volgend jaar om een nieuwe verzekering af te sluiten. Die gaat dan met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari. Eerder alles regelen mag natuurlijk ook. Let wel op bij het overstappen: aanvullende verzekeringen zijn overal anders, en hebben zo hun acceptatievoorwaarden. Je oude verzekeraar mag je niet wegsturen, maar een andere verzekeraar mag je weigeren. Niet te snel opzeggen, dus.

Wat is het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis?

Veel verzekeraars bieden twee verschillende polissen aan: natura en restitutie. De naturapolis is vaak de goedkoopste, maar heeft wel strengere voorwaarden. Bij zo’n polis vergoedt de verzekering alleen zorg bij zorgverleners waar ze een contract mee heeft. Naar andere ziekenhuizen, fysiotherapeuten of andere zorgverleners gaan mág wel, maar dan betaal je als patiënt een deel van de kosten zelf. Met een restitutiepolis zijn de voorwaarden minder streng: ga je naar een zorgverlener zonder contract met de verzekering, dan krijg je een ’marktconforme’ vergoeding. Daarbij moet je bij een restitutiepolis vaker eerst zelf de rekening betalen, en daarna indienen bij de verzekeraar.

Welk eigen risico moet ik nemen?

De eerste 385 euro aan zorgkosten (behalve basale zorg, zoals bezoeken aan de huisarts) moet iedere verzekerde zelf betalen: het verplichte eigen risico. In ruil voor premiekorting kun je nog eens 500 euro vrijwillig eigen risico nemen. Het maximale eigen risico komt dan uit op 885 euro. Als je vrij zeker weet dat je komend jaar geen zorg nodig hebt, én een eventuele strop zonder problemen uit eigen zak kunt betalen, dan kan het verhogen van je eigen risico financieel aantrekkelijk zijn.