Nieuws/Financieel
2784909
Financieel

Beperkte groei zorgpremie Menzis, VGZ en Univé

WAGENINGEN (ANP) - De premie van de basisverzekering van Menzis stijgt met 3 euro naar 122 euro per maand. De zorgverzekeraar met zo'n 2,2 miljoen leden ziet de zorgkosten toenemen, maar dat leidt volgend jaar niet tot de voorspelde stijging van 10 euro per maand die het kabinet voorrekende, laat Menzis weten.

,,Het liefste zouden we de premie niet laten stijgen, maar dat is gezien de oplopende zorgkosten niet verstandig. Het is echter wel gelukt de stijging te beperken", zegt financieel directeur Frank Janssen van Menzis. ,,Dat is omdat we samen met zorgaanbieders de kosten weten te beperken en omdat Menzis een deel van de reserves gebruikt om de premie betaalbaar te houden."

Menzis verwacht dat de zorgkosten de komen de jaren fors blijven stijgen. ,,Het is voor ons én voor zorgaanbieders de uitdaging om de zorg betaalbaar te houden", zegt Janssen.

De premie van de basisverzekering van zorgverzekeraar VGZ voor 2019 komt uit op 120,95 euro. Vergeleken met 2018 stijgt de maandpremie met 4,75 euro. Dat is dus ruim de helft minder dan het ministerie van VWS eerder aankondigde.

Univé verhoogt de premies voor de zorgverzekeringen volgend jaar beperkt, zo maakte de verzekeraar zaterdag bekend. De premie voor de Univé Zorg Geregeld polis (natura) bedraagt in 2019 € 120,95 per maand, een premiestijging van € 4,45 (3,8%).

Bij Nationale-Nederlanden en CZ is de premiegroei relatief groter. Nationale-Nederlanden heeft de maandpremie voor zijn basisverzekering voor volgend jaar met 9,02 euro (7,5%) verhoogd tot 128,60 euro per maand. De premie van de basisverzekering van CZ stijgt volgend jaar met 8,55 euro per maand en komt daarmee uit op 124,80 euro.