Nieuws/Financieel
2794072
Financieel

’Italië houdt vast aan omstreden begroting’

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse regering houdt vast aan de belangrijkste punten van haar omstreden begroting, waaronder een tekort van 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat schrijven Italiaanse media. Rome heeft tot dinsdag de tijd om een herziene begroting in te leveren bij de Europese Commissie.

„We passen de begroting niet enkel en alleen aan omdat Brussel ons wat brieven stuurt”, tekent zakenkrant Il Sole 24 Ore op uit de mond van vicepremier Matteo Salvini. Hij zegt dat over details onderhandeld kan worden, maar dat de begroting in de „basis niet verandert.”

Op bepaalde punten zou het kabinet toch bereid zijn concessies te doen aan Brussel, die onlangs de ontwerpbegroting van de Italianen afkeurde. Het ministerie van Economische Zaken matigt mogelijk de groeiraming van 1,5 procent voor de economie, die zou moeten voortvloeien uit extra overheidsuitgaven van 37 miljard euro. De Europese Commissie zette eerder al vraagtekens bij die verwachting, evenals de Italiaanse rekenkamer en het nationale statistiekbureau Istat.