Nieuws/Financieel
280054620
Financieel

Chaos in top Takeaway: directeur op non-actief na ’wangedrag’, voorzitter rvc trekt zich terug

Jörg Gerbig (l) en Adriaan Nühn.

Jörg Gerbig (l) en Adriaan Nühn.

Amsterdam - Just Eat Takeaway wordt op de dag van zijn aandeelhoudersvergadering onthoofd. Coo Jörg Gerbig wordt niet herbenoemd in afwachting van een onderzoek naar een klacht over ’wangedrag op een bedrijfsbijeenkomst’. Ook president-commissaris Adriaan Nühn kondigt onverwacht zijn vertrek aan. Tegen zijn herbenoeming was veel weerstand onder aandeelhouders.

Jörg Gerbig (l) en Adriaan Nühn.

Jörg Gerbig (l) en Adriaan Nühn.

Beleggers zijn al tijden ontevreden met de lage beurskoers van de maaltijdbezorger. Hedgefonds Cat Rock (6,9% van de aandelen) had al aangekondigd tegen Nühns herbenoeming te zullen stemmen. Die kiest nu dus eieren voor zijn geld, Corinne Vigreux neemt zijn taken over totdat er een nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen is.

Dat de 39-jarige Gerbig nu ook opstapt komt als donderslag bij heldere hemel. In een verklaring schrijft Just Eat Takeaway woensdag dat er recent een klacht naar de coo is ingediend over wangedrag bij een bedrijfsevenement. De rvc hoorde zondag van de mogelijke misdragingen, aldus Nühn. Oprichter en topman Jitse Groen spreekt van een ’verlies voor het bedrijf’. Vanwege privacy worden geen nadere mededelingen gedaan. Over het voorval zijn nog geen conclusies getrokken, aldus Takeaway, maar lopende een ingesteld onderzoek legt Gerbig zijn taken neer.

De coo zegt ’volledig’ mee te werken aan het onderzoek en heeft aan de raad van commissarissen laten weten dat hij ’volledig vertrouwt op de afloop’. Het bedrijf benadrukt dat hij niet met de cijfers gerommeld heeft,.

Het aandeel Takeaway verliest woensdag in de vroege ochtendhandel aan de Amsterdamse beurs een kleine 2%. De top van de maaltijdbezorger ligt al langere tijd onder vuur. Een aantal aandeelhouders is ontevreden over de prestaties van het bedrijf en wil een deel van de raad van commissarissen (RvC) naar huis sturen, waaronder voorzitter Nühns.

Ook het lot van chief financial officer (cfo) Brent Wissink is ongewis. Een enkeling wil zelfs oprichter Jitse Groen weg hebben.