Nieuws/Financieel
2812745
Financieel

’Britten moeten zich niet laten chanteren’

De pas opgestapte Brexit-minister Dominic Raab.

De pas opgestapte Brexit-minister Dominic Raab.

De Britse regering moet zich niet laten chanteren en ringeloren door de Europese Unie. Als de Britten geen redelijke deal aangeboden krijgen, dan moeten ze weglopen.

De pas opgestapte Brexit-minister Dominic Raab.

De pas opgestapte Brexit-minister Dominic Raab.

Dat zegt Dominic Raab, de onlangs opgestapte Brexit-minister uit de regering van premier Theresa May, in een interview met de Sunday Times. Hij vertrok donderdag omdat hij het niet eens wat met het akkoord dat May had gesloten met EU-onderhandelaar Michel Barnier.

„Als we deze deal niet op redelijke voorwaarden kunnen sluiten, moeten we heel eerlijk zijn met het land: we zullen niet worden omgekocht en gechanteerd of gepest, we zullen dan weglopen”, aldus Raab. „Ik denk dat er één ding ontbreekt en dat is politieke wil en besluit. Ik weet niet of die boodschap ooit is geland.”

Geen alternatief

Ondertussen houdt May vast aan de deal. „Er ligt geen alternatief op tafel”, zei ze in de Britse krant Sun on Sunday. „Er is geen andere aanpak waarover we met de EU overeenstemming kunnen bereiken. Als de parlementariërs de deal verwerpen dan zijn we weer terug bij af. Het zou betekenen dat er meer verdeeldheid is, meer onzekerheid, en dat we er niet in slagen om uit te voeren wat het Britse volk wil.”

Afgelopen week werd bekend dat May een deal heeft gesloten over de transitieperiode. Aanvankelijk zal er eind maart 2019 nog niks veranderen. De Britten vertrekken uit de EU en verliezen hun stemrecht. Dan beginnen de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag.

Als dat niet voor eind 2020 gelukt is, dan treeft de douane-unie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU in werking. In de douane-unie is er tariefvrije handel, maar de Britten kunnen geen eigen verdragen sluiten met andere landen. Tegenstanders vrezen dat het Verenigd Koninkrijk voor lange tijd opgesloten blijven in dat model, waarbij de Britten alsnog weinig zeggenschap hebben.

Onzekerheid voor ondernemers

Voor Nederlandse ondernemers is de onzekerheid nog lang niet afgenomen. Brexit-experts waarschuwen ondernemers zich nog altijd voor te breiden op een harde Brexit. Ook zullen er nog grensproblemen optreden bij ingang van de douane-unie. Vooral voor controle van veiligheids- en milieu-eisen.