Nieuws/Financieel
2816222
Financieel

Renault-topman gearresteerd in Japan

Carlos Ghosn, topman en voorzitter van Renault-Nissan-Mitsubishi.

Carlos Ghosn, topman en voorzitter van Renault-Nissan-Mitsubishi.

Amsterdam (DFT) - Topman Carlos Ghosn van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi is maandag gearresteerd in Japan wegens malversaties. Het schandaal deed de beurskoers van Renault in Parijs met 9% duikelen.

Carlos Ghosn, topman en voorzitter van Renault-Nissan-Mitsubishi.

Carlos Ghosn, topman en voorzitter van Renault-Nissan-Mitsubishi.

Japanse autoriteiten hadden een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Ghosn. Hij zou jarenlang hebben gesjoemeld met zijn belastingaangifte en onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van bedrijfsgelden. Nissan bevestigde maandag dat Ghosn inmiddels is gearresteerd.

De Brazilliaans-Libanese Ghosn (64) is topman van Renault en voorzitter (’Chairman’) van Nissan en Mitsubishi. Deze alliantie is de op twee-na-grootste autofabrikant ter wereld.

Ghosn heeft als bijnaam ’Le cost killer’, die hij kreeg nadat hij Renault radicaal herstructureerde en weer winstgevend maakte. Hetzelfde deed hij bij Nissan, wat hem de bijnaam ’Mr Fix it’ opleverde. Hij werd geboren in Brazilië als kind van een Nigeriaans-Libanese moeder en een Libanese vader.

Op zijn zesde verhuisde Goshn met zijn moeder en zuster naar Libanon, waar hij zijn middelbare schoolopleiding volgde op een jezuïetenschool. Daarna studeerde hij in Frankrijk, onder meer aan de prestigieuze École Polytechnique. De eerste achttien jaar van zijn carrière werkte hij voor bandenfabrikant Michelin. In 1996 stapte hij over naar Renault.

De Franse president Emmanuel Macron (l) met Carlos Ghosn twee weken geleden in een Renault-fabriek in Frankrijk.

De Franse president Emmanuel Macron (l) met Carlos Ghosn twee weken geleden in een Renault-fabriek in Frankrijk.

Nissan liet maandag weten dat het van zijn voorzitter af wil. Volgens Nissan is uit onderzoek gebleken dat Ghosn jarenlang heeft gesjoemeld met zijn inkomstenaangifte door een te laag salaris te melden. Ook zou hij andere overtredingen hebben begaan, bijvoorbeeld door persoonlijk gebruik te maken van bedrijfsbezit.

Het arrestatiebevel werd uitgegeven door de openbaar aanklager in Tokio. Die heeft nog geen toelichting gegeven op de zaak. Ghosn zou bereid zijn vrijwillig een verklaring af te leggen. Verschillende Japanse media melden dat hij al is opgepakt. Onderzoekers zouden huiszoekingen hebben gedaan bij Nissan.

Nissan wijst op een intern onderzoek dat in de afgelopen maanden werd uitgevoerd naar Ghosn nadat een klokkenluider de zaak aankaartte. Ook directeur Greg Kelly van Nissan zou de regels hebben overtreden. Het autobedrijf spreekt in een verklaring van ,,ernstig wangedrag'' van de bestuurders. Renault heeft nog geen commentaar geleverd op de kwestie.

Ghosn kreeg over 2017 een beloning van 7,4 miljoen euro voor zijn werk als topman van Renault. Dit jaar werd zijn contract als topman van Renault nog verlengd tot 2022. Ghosn legde vorig jaar zijn functie van topman van Nissan neer. Hij kreeg voor zijn laatste jaar als topman van Nissan een vergoeding van 9,2 miljoen euro.