Nieuws/Financieel
283264150
Financieel

Geen personeel: groente en fruit rot weg op Britse akkers

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

STONELEIGH (ANP/BLOOMBERG - Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Dat meldt de boerenvakbond National Farmers Union (NFU), na een onderzoek onder bijna tweehonderd groentetelers. In de eerste helft van dit jaar is ongeveer £22 miljoen (omgerekend €26 miljoen) aan groente en fruit verspild. De vakbond voerde het onderzoek uit onder een derde van de tuinbouwsector, waardoor de daadwerkelijke inkomstenderving waarschijnlijk op £60 miljoen uitkomt.

Zwaar werk

Veel sectoren op de Britse arbeidsmarkt kampen met personeelstekorten. Maar in de landbouwsector is het nog moeilijker om mensen aan te trekken. Dat heeft te maken met het seizoensgebonden karakter van het werk, dat bovendien fysiek zwaar is tegen een relatief laag salaris.

Ook de droge maand juli, de droogste in Groot-Brittannië sinds 1935, had invloed op de verspilling. Groente- en fruittelers verwachten dat de productie volgend jaar met nog eens ruim 4 procent zal dalen. In 2020 was de sector nog goed voor £2,7 miljard.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop