Nieuws/Financieel
283732030
Financieel

Dip Wall Street beperkt winst AEX

Simone Huis in ‘t Veld, ceo van Euronext Amsterdam, luidde virtueel de gong en opende de eerste handelsdag van 2021 samen met werknemers van Euronext Amsterdam.

Simone Huis in ‘t Veld, ceo van Euronext Amsterdam, luidde virtueel de gong en opende de eerste handelsdag van 2021 samen met werknemers van Euronext Amsterdam.

Een zwakke start op Wall Street dempte de feestvreugde op de Amsterdamse beurs. Daardoor ging in de namiddag bijna de helft van aanvankelijk prachtige winst van de AEX verloren. Tegenover het hoge aantal nieuwe coronabesmettingen stond hoop op een bredere heropening van de economie door de voortvarende start van de vaccinatieprogramma’s wereldwijd.

Simone Huis in ‘t Veld, ceo van Euronext Amsterdam, luidde virtueel de gong en opende de eerste handelsdag van 2021 samen met werknemers van Euronext Amsterdam.

Simone Huis in ‘t Veld, ceo van Euronext Amsterdam, luidde virtueel de gong en opende de eerste handelsdag van 2021 samen met werknemers van Euronext Amsterdam.

De AEX is maandag 1% hoger gesloten op 631 punten. In de ochtend bereikte de beursgraadmeter met 636,2 punten nog de hoogste stand in negentien jaar. De AMX klom 0,9% naar 942,7 punten.

De Britse FTSE 100 blonk in Europa uit met een 1,8% hoger slot. De Duitse DAX en de Franse CAC 40 eindigden 0,1% respectievelijk 0,7% hoger.

Bij sluiting van de Europese beurzen stond de Dow Jones-index 1,7% lager en had de Nasdaq-index 1,4% ingeleverd. Beleggers in de VS lijken zich veel meer zorgen te maken over het hoge aantal nieuwe coronabesmettingen dan in Europa. Hier overheerst de hoop dat de economie spoedig zal normaliseren, meldt vermogensbeheerder Richard Abma van OHV. „De vaccinatieprogramma’s zijn begonnen en het kan nu snel gaan, mede omdat er nieuwe vaccins op de markt komen. Mensen hebben zich de afgelopen week ook goed aan de coronamaatregelen gehouden. Vooruit kijkend ben ik zodoende hoopvol, hoewel het aantal nieuwe besmettingen in onder meer het VK en de VS hoog is.”

Hij wijst ook op de opmars van de grondstoffenprijzen en berichten dat de Europese Centrale Bank weer gestart is met het opkopen van obligaties. „De ECB was daar op 18 december tijdelijk mee gestopt, vanwege het gebrek aan liquiditeit in de markt. De inkoopmanagersindices over de industrie die vanochtend uitkwamen, hadden volgens mij weinig invloed op het sentiment. Deze waren in China iets slechter en in Europa iets beter dan verwacht.”

Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING denkt dat „the fear of missing out” Europese beleggers eveneens aanzette stevig aandelen in te slaan. „Bovendien zorgt het Brexit-akkoord voor opluchting.”

Abma denkt dat 2021 een mooi beleggingsjaar gaat worden en sluit niet uit dat de AEX de 700 punten gaat aantikken. „De monetaire en fiscale luiken staan vol open en als de bedrijfswinsten ook nog eens herstellen, zijn aandelen aantrekkelijk geprijsd. Vooral van cyclische aandelen heb ik hoge verwachtingen.”

Wiersma is iets voorzichtiger. „Het idee dat de rentes laag blijven en er nauwelijks alternatieven voor aandelen zijn, blijft voor steun zorgen. De geopolitieke risico’s zijn momenteel ook beperkt. Wel kunnen de lockdowns ondanks de vaccins nog lang aanhouden, met nieuwe economische tegenvallers tot gevolg. Nu zit er al een groot gat tussen de economie en de financiële markten.”

Spannende verkiezingen Georgia

De verkiezing van twee senatoren voor de Amerikaanse staat Georgia wordt scherp gevolgd. De uitslag, die dinsdag wordt verwacht, is cruciaal voor de koers van de Amerikaanse regering onder de nieuw verkozen president Joe Biden.

Als beide zetels naar de Democratische partij gaan, krijgen zij het zowel in de Senaat als het Huis van Afgevaardigden een meerderheid. Daarmee zou de Democratische agenda, met onder meer forse belastingverhogingen, impact op de beurs kunnen krijgen.

Arcelor leidt

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde staalmaker ArcelorMittal met een winst van 4,4% aan kop. Daarachter kwam zorgtechnologieconcern Philips met 4,3% koerswinst. De toeleverancier aan de chipsector ASMI klom 3,8%.

Supermarktketen Ahold Delhaize won 2,6%, in reactie op de start van zijn aandeleninkoopprogramma en de beperking van de pensioenrisico’s. Sterke omzetcijfers van sectorgenoot Jumbo versterkten het optimisme.

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield eindigde onderin met een verlies van 5,2%

Adyen leverde 2,4% in. De door analist Corné van Zeijl (Actiam) gepeilde beleggingsexperts zien het somber in voor de betalingsverwerker, na de koersspurt van maar liefst 161% in 2020.

Shell zakte 0,3%. Olieproducerende landen vergaderen over een mogelijke verhoging van de productie vanaf februari. Bij BinckBank was de olie- en gasproducent in 2020 veruit het meest verhandelde Nederlandse aandeel onder particuliere klanten.

Unilever verloor eveneens 0,3%. De voedings- en wasmiddelenproducent stoot zijn pastasauzen, pesto en mayonaise onder de merknaam Bertolli af.

Bij de middelgrote fondsen ging verlichtingsbedrijf Signify met een winst van 4,8% aan kop. Handelshuis Flow Traders en roestvrijstaalmaker Aperam klommen 2,7% en 2,5%.

Koffieproducent JDE Peet’s eindigde onderaan met 4,9% verlies.

Bij de smallcaps leidden biotechbedrijf Vivoryon, houtveredelingsbedrijf Accys en metalenleverancier AMG met plussen van respectievelijk 6,3%, 5,8% en 5,4%.

Meer relevant financieel gratis iedere ochtend in je mail? Meld je hier aan!