Nieuws/Financieel
284048153
Financieel

Recessie-angst haalt AEX onderuit

Na de ontspanning van een dag eerder dook de AEX woensdag diep in het rood. Beleggers namen masssaal afscheid van aandelen vanwege de groeiende angst voor een wereldwijde economische neergang. Vooral ArcelorMittal ging op de pijnbank bij de hoofdfondsen. ASML keek ook aan tegen een fors verlies. Unilever hield zich als defensief goed staande.

De AEX-index kwam steeds verder onder druk en eindigde 1,7% in de min bij 536,66 punten, het laagste niveau sinds begin maart. De AMX-index gleed 2,4% weg naar 783,62 punten.

Elders in Europa was de stemming ook zeer bedrukt. De Franse CAC-40 duikelde 2,1%, terwijl de Duitse DAX 2,2% omlaag dook.

De vrees bij beleggers voor een recessie werd flink aangewakkerd nadat uit China slechte cijfers naar buiten kwamen over de industrie en de rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen voor het eerst sinds 2007 onder de rente op tweejaars schatkistpapier in de VS dook. „De omgekeerde rentecurve op de Amerikaanse obligatiemarkt is een krachtig signaal dat beleggers waarschuwt om voorzichtig te zijn”, stelt Joost van Leenders, macro-econoom bij Kempen.

Volgens van Leenders zijn er ook voldoende redenen voor somberheid over het beursklimaat. „We zijn onderwogen in aandelen doordat het gelet op de lage groei-omgeving moeilijk wordt voor bedrijven om in de tweede helft van het jaar nog een beetje winstgroei te behalen. Daarnaast is de draai bij de centrale bankiers om monetair weer te gaan verruimen al grotendeels in de koersen verwerkt. Verder is er bij de nieuwe Amerikaanse importheffingen op bepaalde Chinese goederen sprake van uitstel, maar niet van afstel. Bovendien hebben we nog steeds de onzekerheid rond Brexit en Italië. Beleggers zijn lange tijd in aandelen blijven zitten vanwege de hoop op een economisch herstel.”

Hans de Jonge, sales trader bij Degroof Petercam, benadrukt dat de zorgen over de economische cijfers vanuit Duitsland en China de angst in de markt weer hebben teruggebracht, waardoor de opluchting over de verminderde handelsspanningen tussen Amerika en China een dag eerder werd overschaduwd. Daarnaast wijst hij er op dat de onrust in Hongkong ook nog steeds blijft borrelen. „De hernieuwde terughoudendheid bij beleggers is zichtbaar in de AEX waarbij de voorkeur uitgaat naar defensieve fondsen, zoals Unilever, terwijl Arcelor Mittal weer fors onder druk staat.”

De Jonge verwacht dat de komende tijd het beursklimaat nog grillig zal blijven. „Het is vooral wachten tot er meer duidelijkheid komt over welke kant het opgaat met het handelsconflict tussen Amerika en China.”

ArcelorMittal gebeten hond

Onderin stond staalmaker ArcelorMittal met een koersval van 7,8%. De Chinese staalsector vertoonde over juli neergang, voor de tweede maand daalde de productie, gedreven door milieu-ingrepen.

Uitzender Randstad verloor 2,2%. ASML en Galapagos zagen 4,2% respectievelijk 2,8% van de koers verdampen.

AEX-zwaargewicht ING - het meest verhandeld - werd 2,9% minder waard en Aegon raakte 2,4% van zijn beurswaarde kwijt vanwege de aanhoudende neergang van de obligatiesrentes.

Bij de schaarse winnaars ging maaltijdbezorger Takeaway opnieuw dankzij 0,8% koerswinst mee voorin, maar moest Unilever (+1,8%) voor zich dulden.

Bij de middelgrote fondsen ging PostNL van winst in de eerste uren naar 3,2% verlies. Het bedrijf mag de prijs van postzegels fors gaan verhogen.

De Haaksbergse technische dienstverlener TKH moest na de stevige averij van dinsdag nog eens 0,7% afstaan. Hekkensluiter Fugro werd 7% onderuit gehaald.

Bouwer Heijmans (-2,4%) kreeg bij de smallcaps een contract van €61 miljoen van Liander. KBC noemt de klus een „welkome aanvulling” op het orderboek.

Ajax (+2%) drong door tot de play-offs van de Champions League na 3-2 winst op het Griekse PAOK.

Meer financieel nieuws in je mail? Meld je hier aan.