Nieuws/Financieel
2841322
Financieel

Zorgen over aflossingsvrije hypotheek

AMSTERDAM - Een kwart van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek weet nog niet hoe die lening moet worden afgelost. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onder 1050 Nederlanders met zo’n financieel product.

Volgens de brancheorganisatie zou 7 procent van de ondervraagden zich bovendien regelmatig zorgen maken over deze problematiek. Er is vooral veel onduidelijk over de betaalbaarheid van de hypotheek na pensionering. Ook weten mensen vaak niet of ze dan nog wel in hun huis kunnen blijven wonen.

Meenemen

Negen op de tien huizenkopers neemt de aflossingsvrije hypotheek bovendien mee naar een volgend huis, blijkt uit de analyse 142.000 hypotheekaanvragen door Eigen Huis, waarover het AD bericht. De aanvragen zijn in 2017 en 2018 gedaan.

Huizenkopers mogen hun aflossingsvrije hypotheek meenemen, zolang die niet meer dan 50% van de woningwaarde vertegenwoordigt. Eigen Huis vindt dat hypotheekadviseurs huizenkopers beter zouden moeten waarschuwen voor de gevaren hiervan.

Problemen

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde eerder al dat tussen 2035 en 2038 voor ruim 700.000 huishoudens de aflossingsvrije lening afloopt en hun recht op hypotheekrenteaftrek eindigt. Een deel van deze huiseigenaren gaat tijdens de looptijd van zijn hypotheek met pensioen.

Banken proberen hun klanten de laatste tijd beter voor te lichten. In oktober startte daarom een campagne genaamd ’Word ook aflossingsblij’. De website van die campagne www.aflossingsblij.nl zou inmiddels al ruim 130.000 unieke bezoekers hebben getrokken.