Nieuws/Financieel
284298354
Financieel

Luchtvaartbranche naar rechter om besluit krimp Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De luchtvaartbranche spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de voorgenomen krimp van Schiphol. Onder meer KLM, Transavia, TUI en Corendon willen dat de krimp naar 440.000 vluchten per jaar van tafel gaat.

Die krimp zou in strijd zijn met nationale, Europese en internationale regelgeving. Ook heeft de overheid volgens de maatschappijen geen alternatieven onderzocht.

Behalve de genoemde luchtvaartmaatschappijen hebben ook KLM-partner Delta en de Britse budgetluchtvaartmaatschappij easyJet zich bij het initiatief aangesloten. Ook de branchevereniging voor in Nederland actieve luchtvaartbedrijven Barin ondersteunt de gang naar de rechter.

Behalve in dit kort geding zal de Staat de krimpbeslissing ook in een ander kort geding moeten verdedigen. De internationale luchtvaartbranchevereniging IATA spant dat samen met een groep andere luchtvaartmaatschappijen aan.

’Stank voor dank’

Milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie en Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland zijn teleurgesteld over het kort geding. Ze wijzen erop dat KLM tijdens de coronapandemie met belastinggeld is gesteund. „De belastingbetaler hield KLM voor miljarden in de lucht en krijgt een rechtszaak terug. Dat is pure stank voor dank.”

Ook is de stap volgens de organisaties „een klap in het gezicht van omwonenden, die eindelijk wat perspectief hebben op minder herrie.”

Greenpeace, Milieudefensie en Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland noemen krimp van de luchtvaart verder „noodzakelijk om de vervuiling en herrie terug te dringen.” „Duurzaam vliegen is voorlopig nog een sprookje en dat weten luchtvaartmaatschappijen best. Het zou ze sieren als ze de krimp van Schiphol omarmen voor onze gezondheid, de natuur en het klimaat.”