Nieuws/Financieel
2846547
Financieel

Uber krijgt €600.000 boete na datalek

Taxidienst Uber krijgt in Nederland een boete van 600.000 euro in verband met een lek van persoonsgegevens van klanten en chauffeurs.

Die boete werd door de Autoriteit Persoonsgegevens uitgedeeld. Uber had de toezichthouder en betrokkenen niet tijdig geïnformeerd.

Het datalek trof in 2016 wereldwijd ruim 57 miljoen Uber-gebruikers. In Nederland waren ongeveer 174.000 klanten en chauffeurs getroffen.

Serie boetes

Uber bracht pas in november vorig jaar naar buiten dat het bedrijf ruim een jaar eerder gehackt was. De hackers hadden onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers van gebruikers van de taxi-app buitgemaakt. Om de diefstal stil te houden betaalde Uber de hackers 100.000 dollar.

Ook in Groot-Brittannië, waar 2,7 miljoen klanten en bijna 82.000 chauffeurs werden getroffen, kreeg Uber een boete vanwege de zaak. Toezichthouder ICO stelde de boete op 385.000 pond, een kleine 434.000 euro. De Amerikaanse Federal Trade Commission hield het in april nog bij een tik op de vingers voor Uber.

Uber laat in een reactie blij te zijn het incident achter zich te kunnen laten. Het bedrijf laat weten de systemen beter beveiligd te hebben. Ook heeft Uber directieleden aangesteld die zich met privacy, databescherming en veiligheid bezighouden. Het bedrijf achter de taxi-app geeft aan ,,hard te werken aan onze belofte om het vertrouwen van onze gebruikers terug te winnen''.