Nieuws/Financieel
2850844
Financieel

'Nissan sprak met accountant over topman Ghosn'

Tokio - De accountants van automaker Nissan hebben al in 2013 vragen gesteld over de transacties die voormalig topman Carlos Ghosn nu de kop kosten. Het Japanse bedrijf gaf toen herhaaldelijk aan dat onder meer de aankopen van woningen buiten Japan die Ghosn kon gebruiken wel door de beugel konden, schrijft persbureau Reuters op basis van ingewijden.

Dat lijkt in tegenstelling met de recente beschuldiging van Nissan dat Ghosn en directeur Greg Kelly de fraude buiten medeweten van de Japanners hadden bekokstoofd. Accountantsbureau EY ShinNihon en Nissan wilden geen commentaar geven.

Ghosn, die eerder deze maand werd opgepakt, ontkent de beschuldigingen van fraude. Aanklagers zeggen dat hij met de jaarrekeningen van Nissan heeft gesjoemeld om zijn totale beloningspakket de helft kleiner te laten lijken. Daardoor zou hij ook belastingfraude hebben gepleegd.

Door de zaak is Ghosn afgezet als voorzitter van Nissan en alliantiegenoot Mitsubishi. Renault, dat ook deel uitmaakt van de alliantie, houdt voorlopig nog wel vast aan de Frans-Braziliaanse topman van Libanese afkomst.