Financieel/Geld
2864596
Geld

Pakjesavond dit jaar drie procent duurder

Sint in 2018 snel blut

Amsterdam - Hulpsinterklazen zijn dit jaar flink meer geld kwijt aan een goed gevulde zak cadeaus. Vooral speelgoed kost heel wat meer dan vorig jaar.

Al met al wordt Pakjesavond dit jaar drie procent duurder dan in 2017, blijkt uit cijfers die het economisch bureau van ING op verzoek van De Telegraaf heeft verzameld. Daarmee ligt de ’sinterklaasinflatie’ niet alleen hoger dan de totale inflatie van 2,1 procent, maar ook hoger dan ooit.

Hulpsinten die flink willen uitpakken zonder platzak te raken, moeten vooral snoep en chocola kopen. De prijzen van die producten zijn juist iets gedaald.

Het hart van de middenstand klopt ondertussen vol verwachting voor een mooie decembermaand: webwinkels verwachten een kwart meer omzet rond Pakjesavond, en een derde meer omzet dan vorig jaar rond kerst.

Hoge bomen, weinig wind

Bij bouw- en tuincentra geven klanten dit jaar gemiddeld 10 procent meer uit aan kerstbomen en kerstversiering dan vorig jaar. Vooral hoge bomen zijn populair, volgens de doe-het-zelfketen omdat plafonds in nieuwbouwwoningen hoger zijn.