Nieuws/Financieel
287320464
Financieel

'Hoekstra liet steken vallen bij KLM-deal'

Amsterdam - Bij de aankoop van aandelen Air France-KLM heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra de wettelijke informatiepositie van de Tweede Kamer geschonden. Dat schrijft Het AD donderdag.

In een vertrouwelijke parlementaire notitie, die op 12 maart van dit jaar werd opgesteld door de griffier van de commissie Financiën, worden harde noten gekraakt over het handelen van Hoekstra. Die verraste eind februari door voor bijna 750 miljoen euro een belang van 14 procent in Air France-KLM te kopen.

De minister ging op meerdere punten regelrecht in tegen de manier waarop het kabinet de Kamer daarover hoort te informeren. Uit de notitie blijkt dat de spelregels, vastgelegd in het Reglement van Orde, niet werden nageleefd. De CDA-bewindsman heeft altijd beweerd dat hij juridisch advies heeft ingewonnen over de manier waarop hij de Kamer moest informeren.

Hoekstra hield tijdens een Kamerdebat over de staatsdeelnemingen vol dat hij in de communicatie rond rond de aandelenkoop "zeer zorgvuldig" te werk is gegaan, ook omdat het ging om koersgevoelige informatie. Sommige Kamerleden klaagden al eerder dat de informatievoorziening niet helemaal volgens het daarvoor geldende protocol zou zijn gegaan. Maar die afspraken zijn nooit formeel bekrachtigd, wierp de minister tegen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop