Nieuws/Financieel
2874561
Financieel

'Aanklagers willen Ghosn langer in cel houden'

Tokio - Japanse openbaar aanklagers willen de gevallen autobaas Carlos Ghosn mogelijk tot het einde van dit jaar vasthouden. Ze zouden de voormalige voorzitter van Nissan op basis van nieuwe verdenkingen opnieuw willen arresteren, zodat zijn detentie kan worden verlengd tot 30 december. Dat meldt de Japanse krant Sankei op basis van ingewijden.

Ghosn werd vorige maand gearresteerd, omdat hij ervan wordt verdacht als bestuurder van Nissan een te laag inkomen te hebben opgegeven. Vrijdag werd zijn detentie verlengd, waardoor justitie Ghosn uiterlijk tot volgende week maandag kan vasthouden zonder hem officieel in staat van beschuldiging te stellen.

De fraudeverdenkingen hebben betrekking op de vijf jaar na 2010. Officiers van justitie zijn nu van plan de automagnaat te arresteren voor een 'nieuw' misdrijf, namelijk het opgeven van een te laag inkomen in de jaren 2015 tot 2017.

In Japan kunnen verdachten in theorie eindeloos worden vastgehouden zonder formele aanklacht, zolang justitie met nieuwe beschuldigingen komt. De gang van zaken is niet onomstreden. Zo klagen de Japanse beroepsvereniging van advocaten, de Verenigde Naties en Amnesty International geregeld over de praktijk.