Nieuws/Financieel
2877504
Financieel

Hap uit Apple na adviesverlaging HSBC

Zakenbank HSBC voorziet slechte kwartalen als Apple op de huidige koers met zijn nieuwe iPhones doorgaat. Zijn smartphonemarkt raakt verzadigd.

HSBC verlaagt zijn advies voor het grootste technologiebedrijf in consumentenelektronica.

Apple moet zijn bedrijfsmodel aanpassen, oordeelt de analist van zakenbank HSBC. Dat had naast vrijwel alle grote zakenbanken wel een koopadvies staan voor Apple.

Het ziet komend jaar echter niet meer waarde van $200 per aandeel. De tijden van dubbelcijferige groei is voorbij, concludeert HSBC.

Het aandeel zakte met bijna 2% tot rond $180 kort na de opening van de Amerikaanse beurshandel.

„Wat altijd het succes van Apple maakte, een geconcentreerde portefeuille met zeer gewenst en dure producten, stuit nu op de realiteit van verzadiging in de markt”, waarschuwt HSBC. Consumenten zullen minder vaak nieuwe Apple-producten kopen.

Afgekoeld

Daarbij speelt momenteel dat de markt opnieuw zorgen krijgt hoe de zojuist afgekoelde handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten technologie-aandelen de komende tijd alsnog zal gaan raken.

„De groei van de iconische hardware-divisie van Apple is nu grotendeels voorbij”, aldus de analisten in hun rapport. „De opbrengsten worden alleen gesteund door hogere verkoopprijzen en door de ontwikkeling van diensten.”

Het lukt de producent van iPhones steeds minder goed met meer verkopen zijn omzetten op te krikken tot de steeds verder opgevoerde verwachtingen.

De hogere prijzen zijn de toeleveranciers financieel gaan raken en dat is niet lang vol te houden.

Apple was maandenlang ’s werelds grootste techbedrijf. De beurswaarde van de softwaremaker Microsoft werd in november echter voor het eerst sinds 2010 groter dan die van Apple.