Nieuws/Financieel

Zorg mag evaluaties patiënten delen

Door Rob Goossens

ANP XTRA

Rotterdam - Stichting Benchmark GGZ (SBG) mag geanonimiseerde evaluaties van patiënten blijven gebruiken om de kwaliteit van zorginstellingen te vergelijken. Dat heeft de Rechtbank van Utrecht woensdag bepaald. De uitspraak zorgt voor een belangrijk kader voor de strenge Wet Bescherming Persoonsgegevens.

ANP XTRA

Twee zorgkoepels spanden een zaak tegen SBG aan nadat de Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde dat SBG gegevens niet anonimiseert. De lange evaluatielijsten, Routine Outcome Monitoring (ROM) geheten, bevatten zeer persoonlijke vragen De zorgkoepels menen dat deze bedoeld zijn voor het optimaliseren van de behandeling en niet voor het vergelijken van zorgaanbieders.

Volgens de rechter is evenwel niet aannemelijk gemaakt dat de verwerking van de ROM’s door de SBG onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) of de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) valt. De WBP zorgt er onder meer voor dat bedrijven hoge boetes kunnen krijgen als ze niet zorgvuldig met persoonsgegevens omgaan.

Open voor alternatief

Na kritiek van oppositiepartijen liet verantwoordelijk minister Schippers (Volksgezondheid) in maart weten dat ze openstaat voor een alternatief, maar dat de ROM-methodiek wel degelijk op grote schaal is ingevoerd om benchmarkgegevens centraal te verzamelen en de aanlevering daarvan te verbeteren.

Daarnaast benadrukt ze dat de SBG niet namens de zorgverzekeraars optreedt, maar een Trusted Third Party is waarin zorgaanbieders meer bestuursleden leveren (vier) dan de verzekeraars (drie). De verzekeraars hebben zelf geen toegang tot de ROM’s.

Belangrijke uitspraak

De uitspraak zorgt ervoor dat het begrip ’persoonsgegevens’ niet verder wordt opgerekt. Niet alleen in de zorg zal dit tot opluchting hebben geleid. Zo wil de media-industrie op internet gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen, zonder dat de adverteerder weet wie hij precies bereikt.

Daarvoor moeten wel gegevens over de bezoeker verzameld worden. Zouden SBG of adverteerders wel kunnen achterhalen van wie de verzamelde gegevens zijn, dan is uitdrukkelijke toestemming van de persoon vooraf nodig.