Nieuws/Financieel
2882011
Financieel

'ECB zint op afscheid van goedkoop geld'

Frankfurt - De Europese Centrale Bank (ECB) denkt na over manieren waarop het huidige beleid van goedkoop geld kan worden beëindigd. Beleidsmakers praten al over verschillende voorstellen om die transitie zo pijnloos mogelijk te laten verlopen, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden.

De ECB houdt de rentetarieven al tijden op een historisch laag niveau. Die lage tarieven waren bedoeld om de economie te stimuleren na de crisis. Sinds de ECB had aangekondigd het opkoopprogramma voor obligaties te beëindigen, vragen beleggers zich af wanneer de rentes weer eens worden opgeschroefd. Tegelijkertijd bestaat de vrees dat banken minder snel bereid zijn geld uit te lenen als geld duurder wordt.

Om voor een zachte landing te zorgen, zouden beleidsmakers onder meer hebben voorgesteld om aanvankelijk alleen de depositorente te verhogen. De gesprekken bevinden zich naar verluidt nog in een vroeg stadium en komen daarom waarschijnlijk niet aan bod tijdens de vergadering van ECB-bestuurders volgende week.