Nieuws/Financieel
288216842
Financieel

Macron: volledige steun voor maatregelen ECB tegen coronacrisis

Parijs - De Franse president Emmanuel Macron staat volledig achter de nieuwe maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) neemt om de economische schade door de coronacrisis te verzachten. De ECB kwam woensdagavond laat na noodoverleg met een nieuw opkoopprogramma voor obligaties ter waarde van 750 miljard euro.

"Volledige steun voor de uitzonderlijke maatregelen door de ECB", schreef Macron op Twitter. "Het is nu aan ons, de Europese staten, om een stap naar voren te doen via fiscale interventies en grotere financiële solidariteit in het hart van de eurozone te tonen."

Door de ingreep van de ECB wordt nog meer geld in het financiële systeem gepompt om zo de economie te stimuleren. De centrale bank kwam vorige week ook al met een pakket steunmaatregelen tegen de coronacrisis naar buiten. De rente bleef toen en wordt ook nu weer ongemoeid gelaten. ECB-president Christine Lagarde verklaarde dat er bij de ECB "geen limiet" is als het gaat om de toewijding aan de euro.

Vastberaden

De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier zei dat de nieuwe stappen van de ECB moeten laten zien dat Europa er alles aan doet om de coronacrisis te bestrijden. "Ik hoop dat deze maatregelen duidelijk maken aan de financiële markten dat Europa zijn belangen zal beschermen en vastberaden is de crisis te boven te komen", aldus Altmaier op de Duitse radio.

Ook de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en de Italiaanse premier Guiseppe Conte reageerden positief op de extra maatregelen van de ECB. Le Maire zei dat alle Europese lidstaten zaten te wachten op de nieuwe steunmaatregelen van de centrale bank.