Nieuws/Financieel
2882987
Financieel

Olieprijs stijgt, deal OPEC nadert

Amsterdam (DFT) - De prijs van ruwe olie schiet woensdagmiddag omhoog richting de topconferentie van oliekartel OPEC donderdag in Wenen. Het verlies van 2% in de ochtend is gekeerd naar 1,7% winst. De OPEC-deal betekent voor Nederlandse automobilisten hogere prijzen voor benzine en diesel.

Rond 17:20 uur was een futurecontract voor een vat van 150 liter Brentolie daardoor al op $63,25 geprijsd.

De OPEC-leden proberen morgen definitief tot overeenstemming te komen over met hoeveel ieder land zijn productie moet terugbrengen om de markt in balans te krijgen en de prijs omhoog te krikken.

Door de handelsoorlog tussen de VS en China was de wereldwijde vraag naar olie sterk afgenomen, maar olieproducenten bleven wel leveren. Dat liet de olieprijs en dus de inkomsten van OPEC-leden drastisch afnemen.

Verschillende leden morren daarover in Wenen, en ook niet-OPEC-lid Rusland kan een lage olieprijs maar beperkt handhaven zonder dat zijn inkomsten voor de staatskas leegloopt.

De prijs ging afgelopen weken juist omhoog van rond $55 naar $86 per vat, om daarna weer in te storten.

Eind vorige week kwamen OPEC-leider Saoedi-Arabië en Rusland overeen om de productie terug te schroeven. Saoedi-Arabië wil dat in gezamenlijkheid doen.

Trump waarschuwt

President Trump gaf eerder zware politieke druk op Soedi-Arabië om de olieprijs te drukken. Woensdagmiddag waarschuwde hij de OPEC-landen, vandaag en morgen bijeen in Wenen, hun olieprijs laag te houden.

Tegelijkertijd heeft de VS tegen OPEC-lid Iran juist een boycot op zijn export uitgevaardigd, waaronder olietransporten.

De markt rekende de laatste dagen al op een afname van het equivalent van 1 tot 1,3 miljoen vaten per dag vanuit OPEC. Mogelijk wordt dat 1,3 tot 1,5 miljoen vaten per dag minder, aldus econoom Hans van Cleef van ABN Amro.