Financieel/Geld
2887461
Geld

Herstel huizenmarkt: hypotheekgarantie nog zelden aangesproken

Amsterdam - Er is in het derde kwartaal 174 keer aanspraak gemaakt op de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en dat is het laagste aantal sinds 2009. Met NHG beschermt een huiseigenaar zich tegen een onvermijdelijke verkoop met verlies.

Wie een huis heeft gekocht met NHG betaalt een lagere hypotheekrente.

Het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de uitvoeringsinstantie van NHG, springt namelijk bij als het huis na een verbroken relatie, arbeidsongeschiktheid of baanverlies ineens moet worden verkocht en minder opbrengt dan de hypotheekschuld. Het risico voor de bank wordt hierdoor minder.

Miljard

In het derde kwartaal van 2017 maakten nog 495 huishoudens aanspraak op NHG. Het fonds heeft nu ruim een miljard euro in kas. Daarom gaat volgend jaar de borgtochtprovisie, die een huizenkoper betaalt voor NHG, omlaag van 1% naar 0,9% van de totale hypotheeksom.

Voor huizen met een koopsom van maximaal €290.000 kan in 2019 NHG worden aangevraagd. Dit jaar ligt de grens nog op €265.000.

Lagere uitkering

Het gemiddelde uitgekeerde bedrag daalde ook, tot €17.767 vorig kwartaal. Een jaar eerder was dat nog €25.000. Het WEW concludeert dat ook dat huizenkopers die door omstandigheden hun woning moeten verkopen, daar doorgaans voldoende aan overhouden om de hypotheekschuld mee af te lossen.