Nieuws/Financieel
2888248
Financieel

’Huawei deed illegale betalingen via bank HSBC’

Washington - De Britse bank HSBC wordt onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten voor betrokkenheid bij het vermeende schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran door het Chinese technologieconcern Huawei. Dat meldden ingewijden rond het onderzoek aan persbureau Reuters.

Huawei zou mogelijk via HSBC illegale betalingen hebben gedaan rond Iran. Overigens wordt door persbureau Dow Jones gezegd dat HSBC geen doelwit is van onderzoek.

Woensdag werd de financieel topvrouw van Huawei in Canada opgepakt. Meng Wanzhou, een van de vicevoorzitters van Huawei en de dochter van oprichter Ren Zhengfei, dreigt te worden uitgeleverd aan de VS. China heeft woedend gereageerd en eist haar vrijlating.

Trudeau

De Canadese premier Justin Trudeau liet op een persconferentie weten dat de arrestatie van Meng plaatsvond zonder enige politieke bemoeienis. Het besluit om haar op te pakken werd genomen door de daartoe bevoegde autoriteiten, aldus Trudeau. Hij zei verder nog geen contact gehad te hebben gehad met China over de zaak.

De oplopende spanningen tussen Washington en China hebben tot zware verliezen geleid op de wereldwijde aandelenbeurzen.