Nieuws/Financieel
2891555
Financieel

OPEC-deal maakt benzine duurder

Amsterdam (DFT) - De prijs van Brentolie is vrijdagmiddag 5% gestegen. Oliekartel OPEC heeft in Wenen een akkoord bereikt om zijn olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag terug te brengen.

Dat is meer dan de 1 miljoen dagproductie waar gisteravond op werd gehoopt. Verscheidene OPEC-landen hadden het overleg afgebroken, de persconferentie in Wenen werd uitgesteld, maar vrijdagmiddag werd alsnog een akkoord gemeld.

Het niet-OPEC-lid Rusland heeft voor voldoende steun gezorgd om de kranen van de platforms wat dichter te draaien en zo de prijs hoger te zetten.

Moskou gaat per dag 400.000 vaten per dag minder leveren.

Russen minderen

Het tarief van een termijncontract staat nu net boven $63 voor een vat Brentolie van 159 liter.

Om het bokkende OPEC-lid Iran, dat lijdt onder Amerikaanse sancties, over de streep te trekken is Iran volgens deze bronnen de mogelijkheid geboden tijdelijk flink minder te produceren om aan de stijgende prijs te kunnen verdienen.

Trump speelt rol

Iran eiste eerder dat de Verenigde Staten zijn sancties zou intrekken.

OPEC en de oliegemeenschap wachten vrijdag op de eerste tweet van president Trump. Hij waarschuwde eerder dat het oliekartel zijn uitstroom van ruwe olie moet blijven opvoeren om benzineprijzen laag te houden.