Nieuws/Financieel
28936636
Financieel

Duitse rente zakt voor eerst naar -0,4%

Duitse staatsobligaties uiterst gewild op financiële markten.

Duitse staatsobligaties uiterst gewild op financiële markten.

De rente op de beeldbepalende Duitse tienjaars staatsobligatie is donderdag voor het eerst in zijn bestaan tot -0,4% gezakt.

Duitse staatsobligaties uiterst gewild op financiële markten.

Duitse staatsobligaties uiterst gewild op financiële markten.

Een negatieve rente betekent dat beleggers bereid zijn iets op toe te leggen op hun investering. In 2016 dook de Duitse rente voor het eerst in de geschiedenis onder nul.

Nu is de yield of het effectief rendement op de schuld voor het eerst onder het niveau van de depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) gekomen, dat is de vergoeding die de ECB rekent bij banken die er daar geld willen stallen. Die moeten er dus op toeleggen om hun kapitaal daar te plaatsen.

De obligatierente wordt op financiële markten als richtsnoer in de gaten gehouden, omdat het een signaal is als beleggers veilige havens gaan zoeken.

De markt verwerkt momenteel tegenvallende economische cijfers voor de eurozone. Daarnaast wordt voor juli nog weer een renteverlaging verwacht.

De consensus is dat de ECB in juli het belangrijkste tarief met 20 basispunten velaagt.

Op 25 juni ging de yield voor de betrekkelijke risicoarme Duitse bund naar -0,33%, toen het laagste niveau ooit.

De Nederlandse tienjarige staatsschuld noteert nu -0,25%. De Amerikaanse tienjaars schuld is, door de grote vraag, gezakt naar -1,950%.

Toename vraag

Destijds zochten beleggers zekerheid vanwege de aanhoudende handelsspanningen, onzekerheid over de brexit en het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran, en tussen Washington en Peking.

De waarde en de rente van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

Volgens Chris Jeffery, strateeg bij Legal & General Investment Management, rekent de markt al op de extra renteverlagingen van de ECB. „Dat betekent dat langer lopende rendementen nog steeds een premie hebben boven het kortetermijnrendement. De Duitse rendementen van tweejaars obligaties staan op zelfs -75 basispunten.”

De markt heeft weinig vertrouwen in het inflatiecijfer dat de centrale banken voorspiegelen, concludeert Jeffery.

Vermogensbeheerder Robeco steltt dat het niet verstandig is om tegen de Federal Reserve of de ECB in te gaan. „Zeker nu kwantitatieve verruiming kan terugkeren.” Centrale banken zullen opnieuw proberen om de reële rente naar beneden te krijgen.