Nieuws/Financieel
29118742
Financieel

Wall Street beleeft topmaand met steun Apple en Tesla

NEW YORK (AFN) - Beleggers op Wall Street hebben een prachtige maand achter de rug. Vooral de maandag gesplitste smaakmakers Apple en Tesla stalen de show.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde maandag 0,8% in de min op 28.430 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,2% op 3500 punten. Techbeurs Nasdaq steeg nog eens 0,7% tot een recordstand van 11.775 punten. De S&P 500 en de Dow beleefden met plussen van 7% respectievelijk 7,6% hun beste handelsmaand sinds 1984. De Nasdaq had met 9,6% de grootste maandstijging sinds 2000.

Het aandeel Apple werd 3,2% meer waard. De smartphonemaker gaf zijn aandeelhouders vier nieuwe aandelen in plaats van één oude. Bij Tesla was sprake van een koerssprong van 12,6%. Bij de elektrische automaker was de omruilverhouding vijf tegen één. Op maandbasis hebben beide beursparels uitzonderlijk goed gepresteerd doordat beleggers massaal in de beursparels stapten.

In de Dow was sinds maandag sprake van een nieuwe indeling. Zo werden cloudsoftwaremaker Salesforce (plus 0,6 procent), biotechnoloog Amgen (plus 0,1 procent) en industrieel concern Honeywell (min 1,7 procent) in de leidende index opgenomen. Oliebedrijf ExxonMobil (min 1,8 procent), farmaceut Pfizer (min 0,3 procent) en defensieconcern Raytheon Technologies (min 2 procent) moesten daarvoor wijken.

Softwareconcerns Microsoft en Oracle leverden tot 1,5 procent in. De bedrijven zijn in de markt voor de Amerikaanse tak van filmpjesapp TikTok van het Chinese ByteDance. Mogelijk dat strengere Chinese regels voor de uitvoer van bepaalde technologie het verkoopproces dwars zitten. Microsoft lijkt verder de voorkeur van politiek adviseurs in Washington te genieten. President Donald Trump zou een voorkeur hebben voor Oracle. Mede-oprichter Larry Ellison van dat concern is een van de weinige grote zakenlieden uit techhub Silicon Valley die openlijk Trump steunt.

Joop van de Groep, vermogensbeheerder bij Fintessa, benadrukt dat het cijferseizoen in Amerika een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de rally op Wall Street. „Niet alleen de cijfers over het tweede kwartaal vielen mee, waarbij vooral techfondsen erg goed hebben gepresteerd, maar veel bedrijven hebben ook de prognose in het lopende kwartaal opwaarts bijgesteld.”

De verbetering van de economische activiteiten in de VS hebben in augustus ook de weg vrijgemaakt voor het zonnige beursklimaat, stelt Van de Groep. „Als de Amerikaanse economie weer op stoom komt, zie ik ook geen correctie van de koersen op Wall Street in het verschiet liggen.”

Daarnaast wijst hij er op dat Fed-baas Powell met zijn speech van afgelopen donderdag een inbreng heeft gehad om de koersen verder aan te zwengelen. „Het flexibelere maken van de inflatiedoelstelling geeft de Fed ruimte langer te wachten met een rem te zetten op het huidige stimuleringsbeleid.”

Beleggers in de VS hebben in augustus eveneens moed geput uit positieve signalen uit de coronahoek. Zo is groen licht gegeven door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA om een coronamedicijn in te gaan zetten. Daarnaast ligt er mogelijk aan het einde van dit jaar een vaccin tegen het virus in het verschiet.