Nieuws/Financieel
2920080
Financieel

Staat wil meer 'groen' geld ophalen

Den Haag - De Nederlandse staat wil komend jaar 4 miljard tot 6 miljard euro ophalen met groene staatsobligaties. Dat is ongeveer een kwart van de 19 miljard tot 23 miljard euro die de Staat in 2019 met langlopende leningen op wil halen, blijkt uit een bericht van het Agentschap van de Generale Thesaurie (DSTA).

Het DSTA kondigde de eerste groene staatslening eind oktober aan. Het geld dat daarmee wordt opgehaald is bedoeld voor duurzame uitgaven en investeringen. Bij de aankondiging liet minister Wopke Hoekstra van Financiën nog weten dat binnen de rijksbegroting 3,5 miljard tot 5 miljard euro aan bestaande uitgaven als groen kan worden aangemerkt.

De eerste groene lening van de Staat wordt volgens verwachting in het tweede kwartaal uitgegeven. De looptijd wordt minimaal 15 jaar.

De totale leenbehoefte is komend jaar 43,3 miljard euro. Dat is minder dan dit jaar en ook iets minder dan eerder werd verwacht. Behalve de 19 tot 23 miljard euro uit langlopende leningen wil de Staat een vergelijkbaar bedrag met korte leningen ophalen uit de geldmarkt.