Nieuws/Financieel
2934665
Financieel

Energiereus Eneco in verkoop, geen beursgang

Amsterdam (DFT) - Energiebedrijf Eneco gaat in de verkoop via een gecontroleerde veiling. Daarmee is een beursgang van de baan. Dat meldt het concern dinsdagmiddag.

De gemeente Rotterdam, die 31,6% van de aandelen heeft, meldde tegen RTV Rijnmond op een prijs van €1 miljard te rekenen. Eneco wordt bij dat bedrag gewaardeerd op €3,2 miljard.

Aan de verkoop is anderhalf jaar van geruzie binnen en buiten het bedrijf vooraf gegaan tussen aandeelhouders, bestuurders en gemeenten.

Het personeel is over de keuze geïnformeerd. De centrale ondernemingsraad heeft al ingestemd.

De afgelopen maanden hebben de aandeelhouders en Eneco alle opties bekeken, zo meldt het concern in een persbericht. Uiteindelijk heeft Eneco gekozen voor privatisering door middel van een zogeheten controlled auction. Daarbij zijn kopers aan veel strengere eisen gebonden dan bij een standaard veiling.

Opgedeeld

Ruud Sondag is sinds een halfjaar bestuursvoorzitter van het bedrijf dat naar een oplossing zocht. „Wij hebben er alle vertrouwen in dat we door een verkoopproces een nieuwe aandeelhouder vinden die goed bij Eneco past”, stelt hij dinsdag.

Vorig jaar werd Eneco gesplitst. Het netwerkbedrijf Stedin werd losgekoppeld van de energieproducent binnen Eneco.

Het Eneco-onderdeel Stedin mocht vanwege zijn dienstverlenende functie niet worden verkocht. Met de verkoop van Eneco ontstond ruzie over de voorwaarden en verwachte opbrengst van de energieproducent.

Wil je automatisch door DFT op de hoogte gehouden worden van het allerlaatste nieuws over de economie, beleggen, ondernemen en je persoonlijke financiën? Meld je hier aan voor onze gratis DFT Nieuwsbrief!