Financieel/Ondernemen
2934704
Ondernemen

Vraag & antwoord

Is het nog wel verstandig om zzp’ers in te huren?

Wij zijn op zoek naar een goede communicatiespecialist. Nu hebben we iemand gevonden, maar zij is zzp’er. Is het (nog) wel verstandig om een zzp’er in te huren?

Mensen twijfelen over het inhuren van zzp’ers, omdat er onzekerheid bestaat over de regels. Dat komt met name omdat de regering al tweeënhalf jaar over de regels nadenkt.

Dat laat onverlet dat het inhuren van een zzp’er prima kan. Het belangrijkste is dat de werkrelatie niet lijkt op een dienstverband. Partijen kunnen dat bewerkstelligen door een schriftelijke opdrachtovereenkomst met elkaar aan te gaan (dat is niet verplicht). Modelovereenkomsten zijn te vinden op Belastingdienst.nl. Verder moeten aan zzp’ers geen arbeidsvoorwaarden als vakantiedagen, doorbetaling van loon tijdens ziekte en vakantiegeld krijgen. Deze zaken horen bij een dienstverband en niet bij een opdrachtovereenkomst.

Van belang is verder dat echt sprake is van een opdracht. De invloed die de opdrachtgever heeft op de manier waarop de zzp’er de werkzaamheden uitvoert, mag daarom niet te groot zijn. Uiteraard bepaalt de opdrachtgever wel het doel van de opdracht. Ook helpt de afspraak dat de zzp’er zich mag laten vervangen door een ander.