Nieuws/Financieel
293603827
Financieel

ASML en Unilever trekken AEX omlaag

Ferry Roersma, managing director van initiatiefnemer TRIPLE i, luidt de beursgong ter ere van de Week van de Belegger.

Ferry Roersma, managing director van initiatiefnemer TRIPLE i, luidt de beursgong ter ere van de Week van de Belegger.

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is licht lager gesloten. De verliezen van de zwaargewichten ASML en Unilever leverden hier een wezenlijke bijdrage aan. Beleggers deden het rustig aan, bij gebrek aan groot nieuws.

Ferry Roersma, managing director van initiatiefnemer TRIPLE i, luidt de beursgong ter ere van de Week van de Belegger.

Ferry Roersma, managing director van initiatiefnemer TRIPLE i, luidt de beursgong ter ere van de Week van de Belegger.

De AEX eindigde 0,3% lager op 577,4 punten. De AMX daalde 0,4% naar 837,4 punten. De meeste overige Europese beurzen wonnen licht. De Duitse DAX en de Franse CAC 40 klommen 0,1% respectievelijk 0,6%. De Britse FTSE 100 leverde 0,2% in.

Bij sluiting van de Europese beurzen stond de Dow Jones-index 0,2% hoger en de Nasdaq-index 0,2% lager.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij Sercurities constateert dat de beurzen bij gebrek aan richtinggevend nieuws redelijk blijven liggen. „De dag staat vooral in het teken van grote optie-expiraties. Verder is het wachten op nieuwe ontwikkelingen in de handelsoorlog. Het duurt nog even voordat de kwartaalcijfers van bedrijven naar buiten komen. Af en toe zal er misschien een winstwaarschuwing komen, zoals van FedEx en US Steel eerder deze week.”

Dat het rentebesluit van de Fed en de toelichting door voorzitter Jerome Powell woensdagavond de beurzen nauwelijks in beweging heeft gebracht, verbaast analist Jan Wirken van ABN Amro niet. „De renteverlaging was algemeen verwacht en Powell maakte opnieuw duidelijk dat het rentebeleid afhankelijk is van data over onder meer de arbeids- en huizenmarkt. In lijn met de algemene verwachting denken we dat dit niet de laatste renteverlaging was.”

Ook een mogelijke aandelenrotatie bij beleggers houdt Wirken bezig. „Op 10 en 11 september deden Amerikaanse waardeaandelen het ruim 2% beter dan groeiaandelen, wat zelden voorkomt. Dit doet de vraag opwerpen of de jarenlange bullmarkt in groeiaandelen voorbij is. Vooralsnog zien wij hiervoor echter te weinig signalen.”

De olieprijs zette wederom een stijgende lijn in, nadat donderdag berichten verschenen dat Saoedi-Arabië olie moet importeren om aan de leveringsafspraken te kunnen voldoen.

In de AEX was Vopak de grootste stijger met een plus van 4%. Het tankopslagconcern profiteerde van een koopadvies van effectenhuis Jefferies.

Unibail-Rodamco-Westfield werd 2% meer waard. Het vastgoedfonds liet weten dat klanten meer geld uitgeven in zijn Europese winkelcentra.

KPN (+0,8%) wist ook de aandacht op zich gericht. Bij Proximus-baas Dominique Leroy, die binnenkort aan het roer van het Nederlandse telecomconcern komt te staan, zijn huiszoekingen uitgevoerd vanwege een gerechtelijk onderzoek naar misbruik van voorkennis bij het verhandelen van Proximus-aandelen.

ArcelorMittal verloor 1,7%. De staalproducent had nog altijd last van de winstwaarschuwing gistermiddag door de Amerikaanse branchegenoot US Steel.

Unilever leverde 1,2% in, op de voorspelling van Barclays dat de voedingsmiddelenproducent over een maand met zwakke kwartaalcijfers naar buiten zal komen.

Chipmachinefabrikant ASML sloot zonder concrete aanleiding 1,1% lager.

Zorgtechnologiebedrijf Philips daalde 0,6%, ondanks een koopadvies van het Britse Barclays.

Bij de middelgrote fondsen was Signify de gebeten hond, met een verlies van 5,4% tot €25,25. Philips heeft zijn laatste aandelen van zijn voormalige lichtdivisie van de hand gedaan voor €25,90 per stuk.

Kabel- en telecombedrijf Altice Europe zette de recente stevige opmars voort en won nog eens 6,1%.

Smallcap Sligro verloor gecorrigeerd voor het ex-dividend gaan 1%. Het groothandelsbedrijf kreeg een claim aan de broek van het consortium Jumbo en Coop. De twee supers namen vorig jaar de Emtee-winkels van Sligro over, maar volgens hen ontwikkelde de winstgevendheid van die winkels zich niet zoals verwacht.

Prosus won op de lokale markt 1,3%, na een koopadvies van UBS. De investeerder in internetbedrijven maakte op 11 september een spectaculair debuut op het Damrak, maar is sindsdien wat teruggevallen.

Meer financieel nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!