Nieuws/Financieel
2937380
Financieel

Ambassadeur VS: gebruik geen Russisch gas

Den Haag - De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra roept in een open brief in De Telegraaf Nederland op om niet mee te werken aan het Russische gasproject Nord Stream 2. Hoekstra schrijft dat het Amerikaanse Congres vorige week heeft besloten om alle landen in de Europese Unie te vragen niet deel te nemen aan het project. Daarbij waarschuwt Hoekstra in gesprek met het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV dat voor de Verenigde Staten ook sancties een mogelijkheid zijn.

Nord Stream 2 is een nieuwe pijpleiding die door de Oostzee moet lopen om delen van Europa van Russisch gas te voorzien. Het project van het Russische staatsbedrijf Gazprom wordt medegefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell.

Hoekstra denkt dat Rusland de nieuwe pijpleiding kan gaan gebruiken om politieke macht uit te oefenen op Europese landen. ,,Wij zijn tegen Nord Stream 2 omdat het een geostrategische bedreiging vormt voor onze beste vrienden en bondgenoten", schrijft Hoekstra in de krant.

Amerikaanse sancties

De ambassadeur noemt het conflict in Oekraïne, de MH17-ramp en de poging van Rusland om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken als redenen voor Nederland om niet deel te nemen aan het Russische gasproject.

Amerikaanse sancties zouden ingesteld kunnen worden tegen bedrijven die aan Nord Stream 2 meewerken zoals baggeraars Van Oord en Boskalis en Shell, maar ook tegen onderaannemers en individuele personen.

Clausule

Van Oord en Boskalis gaven tegenover De Nieuws BV aan dat er een clausule in de contracten staat over eventuele sancties. Shell liet weten zijn verplichtingen te willen ,,nakomen in volledige naleving van alle toepasselijke sancties en handelsregels''.