Nieuws/Financieel
2945995
Financieel

’Shutdown’ overheid VS dreigt

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - In de Verenigde Staten dreigt opnieuw een 'shutdown' van de overheid. Dat komt omdat president Donald Trump weigert een voorlopige begrotingswet te ondertekenen waarin geen sprake is van de door hem gewenste financiering van de muur met Mexico. Dat heeft de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, gezegd na een gesprek met de president.

Trump wil miljarden dollars vrijmaken voor de bouw van de grensmuur. Dat voornemen kan evenwel niet op goedkeuring rekenen van de Democraten in Washington. Maar zonder goede afspraken over de begroting dreigt de regering vanaf vrijdag zonder geld te zitten en zouden veel overheidsdiensten moeten sluiten.

De Senaat keurde woensdag een soort noodmaatregel goed om een stop op de overheidsuitgaven te vermijden. Door de wet zou er weer genoeg geld zijn om de overheid tot in februari draaiende te houden. Als Trump zijn handtekening niet zet, gaat de deal niet door.

De laatste keer dat de Amerikaanse overheid 'op slot' ging was eerder dit jaar. In februari was sprake van een shutdown van enkele uren, in januari duurde de situatie een paar dagen. De keer daarvoor, in 2013, hoefden honderdduizenden ambtenaren zo'n twee weken niet op hun werk te komen.