Nieuws/Financieel
2948071
Financieel

Miljoenenboete bank Marcel Boekhoorn om flitskrediet

AMSTERDAM (ANP) - De Maltese Novum Bank heeft een boete van 1,75 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die bank bood zogenoemde flitskredieten aan zonder daar een vergunning voor te hebben.

Dat deed Novum Bank tussen september 2013 en juni 2016 onder de merknaam Cashper.

Meerderheidseigenaar van de bank is volgens de site van Novum Bank het Nederlandse investeringsfonds Ramphastos van ondernemer Marcel Boekhoorn.

In de drie jaar verleende Novum Bank 140.000 kortlopende leningen, vaak tegen hoge kosten. De klanten moesten bovenop de wettelijk toegestane 14 procent rente vaak ook een kwart van het geleende bedrag als kosten betalen.

Novum Bank verstrekte leningen tot 1000 euro met een looptijd tot dertig dagen. Zo moest een klant die 200 euro leende voor dertig dagen in totaal 252,15 terugbetalen.

De AFM geeft aan dat de overtreding ,,bovengemiddeld ernstig en verwijtbaar'' was en dat de boete daarom fors uitvalt. Het is overigens niet de maximale boete die in dit geval opgelegd kon worden.

Aan toezicht onttrokken

Novum Bank, dat een Maltese bankvergunning heeft, bood de Nederlandse kredieten aan vanuit een bijkantoor in Berkel en Rodenrijs.

Dit bijkantoor was echter niet bij de Maltese toezichthouder aangemeld, waardoor het zich aan het toezicht van de AFM onttrok.

Novum Bank kan nog naar de rechter stappen om de boete aan te vechten.