Financieel/Nieuws
295246
Nieuws

Geschillencommissie aan de slag voor derivatencompensatie

AMSTERDAM - Mkb’ers die het niet eens zijn met het compensatievoorstel van hun bank voor rentederivaten op een lening kunnen vanaf nu terecht bij een speciaal daarvoor ingestelde onafhankelijke geschillencommissie.

De geschillencommissie is woensdag actief geworden nu de eerste ondernemers een compenstatievoorstel hebben ontvangen van hun bank. Klanten die bijvoorbeeld menen dat hun bank een derivaat onterecht niet heeft opgenomen in de compensatie, kunnen dit voorleggen aan de commissie.

De uitspraak van de commissie is bindend, voor zowel de bank als klant. De kosten om een zaak voor te leggen bedraag €250. De bank moet dit bedrag betalen als de klant gelijk krijgt.

Voorstellen

Deutsche Bank is onlangs als eerste van de zes betrokken banken begonnen met het versturen van compensatievoorstellen. ABN Amro en Rabobank, met veruit de meeste dossiers, geven kwetsbare klanten die bijvoorbeeld in Bijzonder Beheer zitten, voorrang. Het uitpluizen van de dossiers en berekenen van compensatie is bijzonder complex.

Rabobank, ABN Amro, ING, SNS, Van Lanschot en Fortis (van wie de portefeuille naar Deutsche Bank ging) verkochten tussen 1 april 2011 en 1 april 2014 rentederivaten op mkb-leningen. Al drie jaar geleden droeg de AFM de banken op gedupeerden te compenseren. Toen hierbij het klantbelang niet altijd voorop stond, werd door een speciale commissie een uniform herstelkader opgesteld.

Aantal

Inmiddels is duidelijk dat 18.000 klanten recht hebben op compensatie. Dit aantal zal zeer waarschijnlijk de komende maanden verder toenemen, aangezien de banken nog niet klaar zijn met het doorploegen van hun dossiers.

De banken verkochten aan mkb’ers zonder goede kennis van zaken de voor hun erg winstgevende rentederivaten bij euriborleningen als dé ultieme bescherming tegen een verwachte rentestijging. Toen de rente door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) begon te dalen werden met name ondernemers met ‘exotische derivaten’ geconfronteerd met hoge extra kosten.