Nieuws/Financieel
2955309
Financieel

Beurs: AEX flink lager aan Kerst begonnen

4PM Entertainment, organisator van Het Amsterdamse Winterparadijs en partner van Coca-Cola opent de handel met een gongslag.

4PM Entertainment, organisator van Het Amsterdamse Winterparadijs en partner van Coca-Cola opent de handel met een gongslag.

Amsterdam (DFT) - De Amsterdamse beurs is met een stevig verlies richting de Kerstdagen gegaan. De AEX kreeg maandag tijdens een verkorte handelssessie een flinke tik mee van de negatieve stemming op Wall Street. Vooral kabelaar Altice Europe had een zware dag met een koersval van 7%.

4PM Entertainment, organisator van Het Amsterdamse Winterparadijs en partner van Coca-Cola opent de handel met een gongslag.

4PM Entertainment, organisator van Het Amsterdamse Winterparadijs en partner van Coca-Cola opent de handel met een gongslag.

De AEX-index sloot 1,3% lager op 478,34 punten. De beursgraadmeter bereikte daarmee de laagste slotstand van dit jaar. Opmerkelijk was dat de AEX in juli nog een jaartop aantikte op 576,90 punten. De Midkap ging maandag 1,5% achteruit naar 630,92 punten. De beurzen in Parijs (-1,5%) en Londen (-0,5%) kleurden eveneens rood, terwijl Frankfurt dicht was.

„De stemming is momenteel erg somber”, zei vermogensbeheerder Jan-Willem Nijkamp (Fintessa). „Voor de beurs is dit één van de slechtste decembermaanden ooit.” Volgens Nijkamp kan positief nieuws over het handelsconflict of de Brexit echter voor een opluchtingsrally gaan zorgen in januari. „Er hoeft maar iets positiefs te gebeuren of de beurs vliegt weer omhoog.”

Vermogensstrateeg Richard Abma (OHV) sloot zich daarbij aan. „De beurs begint behoorlijk ’oversold’ te raken”, stelde hij.

De Amsterdamse beurs is trouwens zowel op Eerste als Tweede Kerstdag gesloten. De handel op het Damrak wordt donderdag hervat. De Amerikaanse beurzen zijn wel open op Tweede Kerstdag.

Wall Street maakte vrijdag een harde schuiver vanwege de schrik bij beleggers in de VS over de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid die afgelopen weekend is ingegaan nadat er geen deal kwam over een nieuwe staatsbegroting. De Amerikaanse beurzen openden maandagmiddag 0,4% tot 0,7% lager. De Amerikaanse minister Steven Mnuchin (Financiën) heeft zondag contact gehad met zes topbankiers in zijn land in een poging de financiële markten te kalmeren.

In Azië hield de Japanse beurs de deuren dicht vanwege een feestdag. Beurzen elders in Azië lieten een verdeeld beeld zien. Het vooruitzicht op nieuwe stimulering door de Chinese overheid in het komende jaar gaf enige steun aan het sentiment.

De olieprijs liet een klein herstel zien na de neergang in de voorbije week. De OPEC zou overwegen om opnieuw in te grijpen met het verlagen van de olieproductie om de aanhoudende verzwakking van het zwarte goud een halt toe te roepen.

In de grotendeels roodgekleurde AEX maakte Altice Europe een duikeling van 7%. Volgens een handelaar bij ABN Amro speelde daarbij mogelijk een rol dat richting het einde van het jaar de met schulden overladen Franse kabel- en telecomaanbieder uit de portefeuille wordt gezet vanwege de aanhoudende grote onzekerheden.

Verlichtingsproducent Signify belandde eveneens in de onderste regionen met een terugval van 4,4%. Biotechnologiebedrijf Galapagos keek tegen een verlies van 3,3% aan.

Ook de financiële waarden lieten een bedrukt beeld zien. ASR raakte 3,1% kwijt, terwijl ING 1,8% moest afstaan. ABN Amro zag 1,1% van de koers verdampen.

Informatieleverancier Wolters Kluwer hield de voeten droog met een 0,7% hogere koers. Verffabrikant AkzoNobel (+0,2%) en digitaal beveiliger Gemalto (+0,2%) waren de overige stijgers in de AEX.

Midkapper Takeaway.com viel 2,8% terug. De Nederlandse maaltijdbestelsite kreeg er vrijdag ruim 28% bij na de overname van Duitse maaltijdbezorgdiensten van branchegenoot Delivery Hero. Bodemonderzoeker Fugro leverde 7% in.

TomTom liet 3,1% liggen. Volgens de digitale kaartenmaker Here zal de strijd om het dashboard uit worden gevochten met zoekmachinegigant Google.

Corbion was de grootste stijger onder de Midkappers. De melkzuurfabrikant werd 1,9% meer waard.

Euronext koerste 0,2% in het groen. Het bedrijf achter de beurzen van onder meer Amsterdam, Brussel en Parijs, wil de Noorse Oslo Børs overnemen. De beursuitbater heeft hiervoor een bod van €625 miljoen in contanten op tafel gelegd.

Dagelijks het financiële nieuws op de digitale deurmat? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!